Měsíc do voleb je Fico stále vítězem, musí ale hledat partnera

Popularita sociálních demokratů (Směr-SD) slovenského premiéra Roberta Fica měsíc před parlamentními volbami opět klesla. Podle průzkumu veřejného mínění provedeného na přelomu ledna a února by Ficova strana získala 34,1 procenta hlasů a přišla by tak o současnou většinu v parlamentu. Šanci na nápravu má Směr už v sobotu, kdy během programové konference představí své povolební priority.

Nejnovější průzkum veřejného mínění provedla agentury Focus pro veřejnoprávní slovenskou televizi a rozhlas RTVS na přelomu ledna a února.

Směr-SD by podle sondáže získal 34,1 procenta hlasů, přitom v lednu ještě průzkumy počítaly s podporou 36,3 procenta a koncem loňského roku dokonce víc než 38 procent.

Fico přichází o většinu

Ficova strana by nyní ve 150členném parlamentu obsadila 62 křesel. Ztratila by tak stávají pohodlnou většinu 83 hlasů, která jí po volbách před čtyřmi lety umožnila sestavit jednobarevnou vládu.

Nejnovější průzkum agentura Focus uskutečnila v době, kdy byla část slovenských učitelů ve stávce za vyšší platy a za více peněz do školství a kdy ze slovenských nemocnic po hromadných výpovědích odešlo 540 zdravotních sester nespokojených s novými pravidly výpočtu mezd. Protest učitelů a zdravotních sester se dostal do popředí předvolební kampaně, které dříve dominovala spíše otázka migrační krize a Ficova kritická vyjádření k přílivu migrantů do Evropy.

Pokles podpory Směru-SD na dlouhodobé minimum zaznamenal již dřívější průzkum agentury MVK, podle kterého by vládní strana dostala 32,1 procenta hlasů.

S odstupem za sociálními demokraty skončila v sondáži Focusu s podporou 13,7 procenta nová strana #Sieť neúspěšného prezidentského kandidáta Radoslava Procházky. Tato strana si oproti lednu mírně polepšila a získala by ve sněmovně 25 křesel.

Na třetím místě skončila neparlamentní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která byla v letech 2006 až 2010 za první vlády nynějšího premiéra Fica součástí vládní koalice. SNS by podle průzkumu získala 8,1 procenta hlasů a 15 mandátů. Případná koalice Směru-SD a SNS by tak měla ve sněmovně těsnou většinu.

Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu by podle průzkumu překročilo celkem sedm stran. Jen těsně, s podporou 5,1 procenta, by se to podařilo opoziční straně Svoboda a solidarita.

Známé osobnosti burcují Slováky k účasti ve volbách

Slovenští herci, umělci, sportovci a další osobnosti se zapojili do kampaně občanských aktivistů, kterou prostřednictvím videonahrávek na internetu a sociálních sítích vybízejí obyvatele země k účasti na březnových parlamentních volbách.

„Historická zkušenost hovoří, že vláda jedné strany je nebezpečná pro stát i jeho občany, protože příliš mnoho moci škodí každému. I příklad dnešního Maďarska nebo Polska ukazuje, že absolutní ovládnutí státu jednou politickou silou oslabuje demokracii,“ uvedli aktivisté.

Situaci na Slovensku, kde díky parlamentní většině vládne od roku 2012 jednobarevný kabinet sociálních demokratů premiéra Roberta Fica zvlášť nezmínili.

Do kampaně se zapojili například známí herci Martin Huba a Táňa Pauhofová. Aktivisty podpořili také spisovatel Michal Hvorecký a hokejista Michal Handzuš.