Britský The Independent vyjde po 30 letech trvání naposledy na papíře

Naposledy v tištěné formě vyjde v březnu britský deník The Independent. List, který byl založen před 30 lety, přechází plně na elektronický formát. Podle společnosti ESI Media, kterou vlastní podnikatel Jevgenij Lebeděv, jde o historickou změnu, která s sebou ponese propouštění. Majitel listu přitom nesdělil, kolika lidí se to bude týkat.

„Museli jsme si vybrat: vyrovnat se s pokračujícím propadem tisku, nebo přeměnit elektronickou základnu, kterou jsme vybudovali, v dlouhodobě fungující ziskovou budoucnost,“ uvedl Lebeděv v e-mailu zaměstnancům. Poslední tištěné vydání listu se objeví 26. března, sesterský nedělník Independent on Sunday vyjde na papíře naposledy 20. března.

The Independent byl založen v roce 1986 bývalými novináři deníku The Daily Telegraph a je jedním z nejmladších britských celostátních deníků. Pracovala pro něj řada známých novinářů - například Helen Fieldingová, autorka románů o Bridget Jonesové. S nástupem elektronických médií se ale The Independent potýkal podobně jako jiné listy s klesajícím zájmem o tištěnou podobu. Do prodeje jde nyní méně než 60 tisíc výtisků, zatímco v dobách rekordního prodeje to bylo přes 400 tisíc.

Společnost ESI Media vlastní rovněž London Evening Standard, který se o víkendech rozdává zdarma. Independent se podle ESI Media stane prvním celostátním britským deníkem, který se rozhodl pro výhradně digitální budoucnost. Na webu jeho sledovanost za poslední rok stoupla o třetinu na téměř 70 milionů čtenářů. „Moje rodina zakoupila deník The Indepedent a hodně do něj investovala, protože věříme v kvalitní žurnalistiku. Tento krok zajistí budoucnost těmto životně důležitým vydavatelským hodnotám,“ uvedl Lebeděv.