Německá ministryně chce 13 miliard na zaměstnání migrantů

Zvýšení rozpočtu nejméně o půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč) ročně žádá na vytvoření pracovních míst pro běžence sociálnědemokratická německá ministryně práce Andrea Nahlesová. Skutečnost, že migranti více než rok po příchodu do Německa nemohou najít práci, podle ní vyvolává napětí ve společnosti a ohrožuje možnost integrace.

Jak řekla Nahlesová v televizi N24, pro vytvoření 100 000 pracovních příležitostí pro běžence je potřeba nejméně 450 milionů eur, další prostředky si vyžádá zajištění kvalifikačních kurzů. Nahlesová dlouhodobě říká, že uplatnění uprchlíků na pracovním trhu je klíčový předpoklad pro to, aby se mohli integrovat do německé společnosti. Budou se totiž moct postavit na vlastní nohy a nebudou odkázáni na pomoc státu.

Ministryně nyní zdůraznila, že na integraci běženců nemůže využít prostředky, jimiž její úřad disponuje. „Není možné vzít peníze dlouhodobě nezaměstnaným. Jinak by vznikla konkurence v nároku na finanční podporu mezi nimi a běženci, což by spíš přispělo k zesílení strachu ve společnosti, než aby to tento strach tlumilo,“ řekla.

Ministryně předpokládá, že se kvůli příchodu běženců letos zvýší o 270 000 počet lidí, kteří v Německu pobírají dávky v nezaměstnanosti. Tři čtvrtiny lidí, kteří na podporu budou mít nárok, přitom podle Nahlesové jsou schopny práce.

Do Německa loni přišlo 1,1 milionu běženců. V prvních měsících letošního roku se počet příchozích oproti loňskému podzimu výrazně snížil, stále je ale násobně vyšší než ve stejném období loňského roku. Němečtí politici hledají způsob, jak množství přistěhovalců omezit.