Turci zadrželi skupinu lidí ze Sýrie s výbušninami a sebevražednými vestami

Turečtí vojáci zadrželi skupinu 34 lidí, kteří se snažili dostat do země ze syrské oblasti ovládané Islámským státem (IS). U sebe měli 15 kilogramů výbušnin a čtyři sebevražedné vesty. Informovala o tom turecká média. Mezi zadrženými jsou čtyři muži, deset žen a dvacet dětí.

Podezřelá skupina byla zadržena v tureckém pohraničním městě Karkamis, které leží poblíž syrské oblasti v područí IS.

Turecko se za poslední rok stalo cílem několika sebevražedných útoků, které si vyžádaly desítky mrtvých, včetně zahraničních turistů. Vina za ně je kladena na vrub IS, který se hlásí také k listopadovému masakru ve Francii.

V Turecku nyní žije asi 2,7 milionu Syřanů. Úřady varují, že se radikálové z IS pokusí využít humanitární krize k tomu, aby se dostali do Turecka nebo i dál do Evropy.

Boje u Aleppa si vyžádaly stovky mrtvých

Země v současné době čelí nebývalému náporu uprchlíků, které vyhnala nová ofenziva syrské armády a Rusů u Aleppa. Podle aktivistů zemřelo na obou stranách od začátku února asi 500 lidí. OSN se obává o osud lidí v povstalecké části Aleppa, kde podle organizace hrozí, že statisíce lidí přijdou o dodávky potravin.

V posledních dnech zůstává hranice s Tureckem zavřená, asi 50 tisíc Syřanů přežívá u hranic a čeká na jejich otevření, které vyžaduje i OSN.

Humanitární pracovníci se snaží rychle vybudovat provizorní tábor, v němž by běženci mohli pobývat, ruské nálety se ale podle nich blíží a uprchlíkům není možné zajistit bezpečí.

Uprchlíci
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Turecké úřady přitvrdily vůči syrským běžencům už v prosinci, kdy zavedli vízovou povinnost pro lidi, kteří se do země vydávají letecky a po moři. Auta migrantů navíc dostávají speciální poznávací značky, aby je měli Turci na očích.

„Tohle není život,“ podotkl zraněný Syřan, který skončil na klinice v tureckém městě Kilis. „Říkají, že jsme bezpečnostní hrozba, ale my jsme jen lidé, kteří běží o život,“ zdůraznil uprchlík, jehož citoval britský Telegraph.