Zemřel Chemický Tolimir, odsouzený za podíl na genocidě v Srebrenici

V Haagu zemřel sedmašedesátiletý bosenskosrbský generál Zdravko Tolimir. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii ho v roce 2012 odsoudil k doživotnímu trestu vězení za podíl na genocidě v bosenské Srebrenici z roku 1995. Tolimir svoji vinu nikdy nepřiznal.

„Byl nemocný, ale ti hlupáci mu neumožnili sem přijet a léčit se doma,“ sdělila srbským novinářům manželka zesnulého Nada Tolimirová, kterou citovala agentura AFP.

Agentura Reuters uvedla, že Tolimir prodělal v minulých letech operaci srdce a loni v dubnu, kdy se ukázal naposledy na veřejnosti, vypadal velmi zesláblý. Tehdy si přišel vyslechnout konečné zamítnutí svého odvolání proti rozsudku. Tolimir v době úmrtí čekal na převoz do jiné země, dodává Reuters.

Tolimir měl strávit zbytek života za mřížemi

Tolimir byl před více než třemi lety odsouzen k doživotí. Soudce tehdy mimo jiné poukázal na to, že generál byl „pravou rukou“ bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče.

Ten je považován za hlavního strůjce vyvraždění osmi tisíc muslimských mužů a chlapců ve východobosenské muslimské enklávě Srebrenica v červenci 1995.

Zdravko Tolimir
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Jednotka pod Tolimirovým vedením podle žaloby zavraždila přes 1700 mužů a chlapců v obci Pilici. Dále se měl podílet na zavraždění devětatřiceti obyvatel obce Bisina a devíti obyvatel obce Žepa.

Muž přezdívaný po vzoru bratrance Saddáma Husajna Chemický Zdravko v Srebrenici podle haagské obžaloby navrhoval použití chemických zbraní, a to i proti kolonám prchajících žen a dětí.

Zdravko Tolimir před ICTY
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Tolimir svoji vinu nepřiznal. Byl zadržen v květnu 2007 a jeho proces začal po několika odkladech kvůli špatnému zdravotnímu stavu v únoru 2010.

U soudu se obhajoval sám a tvrdil, že „nedával rozkazy během bojů“ a nebyl přítomen ve Srebrenici. Uvedl rovněž, že cílem bosenskosrbských sil bylo bojovat proti ozbrojeným teroristickým skupinám, a ne útočit na civilní obyvatelstvo.