Úřady na Tchaj-wanu zatkly stavitele zřícené budovy

Tchajwanské úřady zatkly stavitele výškové budovy, která se zřítila při sobotním zemětřesení. Od incidentu panují dohady, nakolik mohla pád zapříčinit kvalita stavebního materiálu. Počet obětí otřesů půdy stoupl na 40 a záchranáři pokračují v pátrání po více než stovce nezvěstných. V pondělí se podařilo z trosek vyprostit čtyři přeživší.

Stavitel budovy byl zadržen pro podezření z usmrcení z nedbalosti, sdělil agentuře Reuters šéf oddělení pro právní záležitosti zastupitelstva města Tchaj-nan, které v sobotu ráno místního času zemětřesení postihlo.

Dosud všechny oběti zemětřesení byly kromě dvou nalezeny v troskách zhroucené sedmnáctipatrové budovy. Otázky se točí především kolem kvality materiálu použitého při konstrukci domu. Na fotografiích z místa neštěstí je vidět mimo jiné modré plechovky od stolního oleje, které byly patrně použity při stavbě jako výplň ve stěnách.

Naděje, že by někdo z více než stovky pohřešovaných mohl přežít, slábne každou hodinou. Záchranáři využívají při práci jeřáby, psy a elektronická zařízení.

Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo v sobotu ráno místního času jižní část ostrova Tchaj-wan. V září 1999 ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo na 50 tisíc budov.