Češi lavinu v Alpách neutrhli, těla obětí by se měla vrátit domů do konce týdne

Rakouská alpská policie dokončila pod štítem Geier vyšetřování sobotní tragické výpravy českých turistů v Tyrolsku, při níž po pádu laviny pět z nich zahynulo. Obdobně jako v předběžném sdělení dospěla mimo jiné k závěru, že lavina se s největší pravděpodobností utrhla sama a zasáhla třináct lidí. Zatímco přeživší již odjeli do vlasti, v Rakousku dále zůstávají těla pětice Čechů; repatriována budou zřejmě koncem týdne.

Podle zprávy lavinové služby regionální tyrolské vlády byli všichni účastníci výpravy dobře vybaveni. To potvrdil i známý český freerider Robin Kaleta, který výlet pro část Čechů organizoval. Kaleta, který do Alp nejel, rovněž řekl, že jeho skupina nebezpečí nepodcenila a že vycházela z lavinových předpovědí, které ovšem nepředpokládají samovolné uvolnění sněhové masy.

Lavinové nebezpečí bude podle rakouských úřadů hrozit i v následujících dnech, a to zejména ve výšce nad 2300 metrů v případě stinných svahů. U svahů, na něž svítí slunce, je toto nebezpečí ve výšce nad 2500 metrů. Varování platí pro oblasti Tuxských, Stubaiských, Ötztalských a Zillertalských Alp.

Služba v Tyrolsku dále upřesnila, že nyní je riziko lavin mimořádně vysoké. Obecně nebezpečí panuje ve výšce nad 2000 metrů nad mořem, v mnohých oblastech přechodu mezi vysokou a malou sněhovou pokrývkou je vyhlášen dokonce čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Problém činí čerstvě navátý sníh, který se na nestabilním podloží může utrhnout. Možnosti horských túr tak jsou velmi omezené a jejich plánování podle horské služby vyžaduje zkušenosti s vyhodnocováním lavinových předpovědí a místních podmínek. 

Sobotní neštěstí se stalo v tyrolském Wattentalu v Tuxských Alpách nedaleko Innsbrucku. Dvě skupiny Čechů – dvanáctičlenná a osmičlenná – stoupaly podle rakouských médií z chaty Lizumer Hütte v nadmořské výšce 2019 metrů na vrchol Geier, horu ve výšce přes 2800 metrů nad mořem. Lavina zasáhla 13 lidí. Část lyžařů se ze sněhové masy dokázala sama vyprostit. Tři z nich utrpěli zranění a byli převezeni do nemocnice, kterou již opustili. Pět mužů ve věku od 34 do 38 let neštěstí nepřežilo.

Podle horského záchranáře Martina Waldharta se Češi pohybovali v rizikové zóně. Chatař Anton Nigg z Lizumer Hütte zase uvedl, že Čechy osobně varoval s tím, že on sám by se na výpravu nevydal. Jako vysoce rizikovou vidí výpravu Čechů i ředitel tyrolské lavinové služby Rudi Mair. Během nynější špatné zimy prý neúměrně zvyšuje riziko problematický starý sníh. Podle Maira proto není náhoda, že stejnou trasu kromě dvaceti Čechů nikdo jiný nepodnikl, ačkoli ten den bylo v oblasti několik jiných výprav včetně týmu lavinové služby.

Oblast Lizum/Walchen, v níž k neštěstí došlo, je cvičištěm rakouské armády. Pokud zrovna cvičení neprobíhá, je sem umožněn přístup; po sobotním neštěstí byla oblast pro televizní novináře uzavřena. 

Podle listu Der Standard horští záchranáři nevědí, jak moc byli průvodci zkušení. „V Rakousku je školení ke státní zkoušce k horskému vůdcovství dobré a přísné,“ řekl lavinový odborník Peter Höller. Dodal, že chování přírody ale není možné bezpečně předpovědět. „Stále nějaké zbytkové riziko zůstává,“ řekl. O zkušenosti českých průvodců ale nepochybuje chatař, podle kterého měla celá skupina kvalitní vybavení pro krizové situace.

Převoz těl Čechů do vlasti se podle českého ministerstva zahraničí uskuteční zřejmě na konci týdne, neboť je nutné splnit některé administrativní náležitosti. Rodiny obětí například musí poskytnout rakouským úřadům rodné listy zemřelých, potřebná je také lékařská zpráva. Na základě těchto dokumentů pak Rakousko vystaví úmrtní listy a uvolní těla k převezu.