KLDR vypustila raketu dlouhého doletu, Rada bezpečnosti OSN to tvrdě odsoudila

KLDR vypustila raketu dlouhého doletu (zdroj: ČT24)

Severní Korea navzdory mezinárodní kritice vypustila raketu dlouhého doletu. Podle Pchjongjangu nesla mírový satelit pro pozorování Země a šlo o „naprostý úspěch“. Západ to ale považuje za zastírací manévr pro test raketové technologie, s níž by mohla KLDR ohrozit například Spojené státy. Ty už oznámily, že budou jednat s Jižní Koreou o rozmístění amerického systému protiraketové obrany na jejím území. Rada bezpečnosti OSN tvrdě odsoudila vypuštění rakety. Zopakovala, že je odhodlána přijmout významná opatření v reakci na lednový test. Počátkem roku KLDR údajně testovala vodíkovou bombu.

Podle Japonska vzlétla raketa v půl druhé ráno středoevropského času a mířila na jih, směrem k japonskému souostroví Rjúkjú. Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že raketa skutečně vypustila na oběžnou dráhu satelit.

Tokio krok odsoudilo a označilo za naprosto nepřijatelný. „Nebudeme tolerovat, aby Severní Korea pokračovala v odpalech po opakovaných varováních, aby s nimi přestala. Vypuštění rakety po atomových testech je jasným porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN,“ prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

V závěru mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN venezuelský velvyslanec při OSN Rafael Darío Ramírez Carreňo uvedl, že členové rady „ toto vypuštění tvrdě odsoudili“. Vypuštění rakety je podle něj „vážným porušením“ rezolucí RB OSN.

Události ČT: Vypuštění severokorejského satelitu Zářící hvězda svět odsoudil (zdroj: ČT24)

Patnáctičlenná rada v jednomyslně schváleném prohlášení zdůraznila, že použití technologie balistických střel je v rozporu se čtyřmi rezolucemi RB OSN z roku 2006. Velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová po mimořádném zasedání rady uvedla, že Spojené státy zajistí, aby RB OSN vyvodila pro Pchjongjang „vážné důsledky“.

USA chtějí v Jižní Koreji protiraketový systém

Vypuštění rakety odsoudilo i Rusko. Podle Moskvy to velmi poškozuje bezpečnost v oblasti. Francie i Británie vyzvaly k rychlé a přísné reakci mezinárodního společenství. I Čína, hlavní spojenec KLDR, považuje krok Pchjongjangu za politováníhodný, ale vyzývá ke klidu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un pozoruje start rakety dlouhého doletu
Zdroj: ČTK/AP

Soul a Washington už také oznámily, že v reakci na sílící vojenskou hrozbu zahájí jednání o rozmístění amerického systému protiraketové obrany v Jižní Koreji. Spojené státy chtějí v zemi umístit mobilní protiraketový systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), který ničí nepřátelské rakety v poslední fázi jejich letu, jen asi minutu před zasažením předpokládaného cíle.

Úřad generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna vyzval Pchjongjang, aby „své provokativní akce zastavil“ a vypuštění rakety označil za „hluboce odsouzeníhodné“.

KLDR chce vypustit další satelity

V minulých dnech KLDR upozornila OSN, že mezi 7. a 24. únorem vyšle na oběžnou dráhu satelit pro pozorování Země. Severokorejská televize v neděli uvedla, že satelit vypuštěný na rozkaz vůdce Kima Čong-una obíhá Zemi po 94 minutách a že v budoucnu bude mít Severní Korea v kosmu více satelitů.

Balistické raketové technologie s dlouhým doletem má KLDR od OSN zakázané. Naposledy takovou raketu vypustila v prosinci 2012. Na oběžnou dráhu Země vynesla pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test raketových zbrojních technologií.

Severokorejci slaví vypuštění rakety dlouhého doletu
Zdroj: ČTK/AP

Počátkem ledna pak KLDR oznámila, že provedla úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové bomby. Odborníci se shodují, že Pchjongjang skutečně provedl čtvrtý jaderný test, pochybují ale, že šlo o vodíkovou pumu. 

Vydáno pod