Lavina v Tyrolsku zabila pět lidí. Policie potvrdila, že to byli Češi

Lavina v tyrolském Wattenbergu východně od Innsbrucku zasypala skupinu 17 lyžařů. Pět lidí zahynulo - rakouská policie už potvrdila, že šlo o Čechy. Další tři lidé jsou v péči rakouských lékařů v nedaleké nemocnici. Jde o největší tragédii českých lyžařů v zahraničí za posledních více než pět let. Skialpinisté byli podle médií před hrozbou lavin osobně varováni.

„Při sesuvu laviny zahynulo 5 lidí, 2 jsou zraněni a 10 vyvázlo bez zranění. Mělo se jednat o české občany,“ konstatoval šéf policie v Innsbrucku Gerhard Niederwieser. Případ podle českého velvyslance v Rakousku Jana Sechtera na místě řeší český honorární konzulát v tyrolském městě Wattens. 

List Tiroler Tageszeitung uvedl, že lavina široká dva kilometry a vysoká pět metrů zasáhla dvě skupiny českých skialpinistů, kteří stoupali z chaty Lizumer Hütte v nadmořské výšce 2019 metrů na takzvaný Geier, horu ve výšce 2800 metrů nad mořem. Tamní terén je prý náchylný k lavinám, neboť svahy mají sklon kolem 30 stupňů.

Několika lidem se ze sněhového závalu podařilo za pomoci vlastních sil vyprostit, další zachránila horská služba. Podle dostupných informací byli zraněni nejméně tři lidé. Rakouská média ale upozorňují, že stále není jasné, zda se záchranářům podařilo všechny zasypané vyprostit.

Pokud u sebe mají lavinové vyhledávače, měli by je podle náčelníka horské služby Jeseníky Michala Klimeše záchranáři lokalizovat během několika minut. 

Byl jsem teď týden v Tyrolsku a každý den tam vyhlašovali lavinové nebezpečí třetího nebo čtvrtého stupně. Znamená to, že svah nad 35 stupňů by vůbec neměl být plánovaný do jakékoli trasy.
Jan Sechter
velvyslanec ČR v Rakousku

Neštěstí se stalo ve Wattenbergu v Tuxských Alpách východně od Innsbrucku. Lavina se uvolnila ve 12:30 a byla dva kilometry široká a až pět metrů vysoká, uvedla policie. Událo se to v místě, které je vyhrazeno pro výcvik rakouských vojáků. Pokud zde vojsko necvičí, je oblast volně přístupná, uvedla APA.

Část skialpinistů zřejmě patřila k výpravě, kterou organizoval přední český freerider Robin Kaleta. Ten ČTK v telefonickém rozhovoru sdělil, že je v Česku a že přesné informace nemá. „Já jsem tam nebyl, bylo tam víc skupin, byl tam i náš kemp, ale bohužel nevím nic přesnějšího,“ řekl Kaleta.

Freerider ale doplnil, že jeho skupina se pohybovala na svahu o sklonu do 30 stupňů a během výstupu prováděla lavinové testy, které na nebezpečí neukazovaly. „Vypadá to na velmi nešťastnou náhodu,“ řekl.

Kaleta taky uvedl, že zhruba do výšky 2300 metrů nad mořem platil druhý z pěti stupňů lavinového nebezpečí, což značí mírné nebezpečí. Ve vyšších oblastech či na prudkých svazích je vyhlášen třetí stupeň, tedy velké riziko.

Kaleta má na chatě Lizumer Hütte svého známého, který se v neděli vydá do oblasti pádu laviny, aby tam provedl lavinové rozbory a vše zdokumentoval. Získané údaje pak poslouží k objasnění tragédie.

Lavina v Tyrolsku zasypala 17 lyžařů (zdroj: ČT24)

V Tyrolsku panuje zvýšené lavinové nebezpečí. Do 14:00 zde zaznamenala horská služba devět sněhových sesuvů. Portál unsertirol24.com uvedl, že při nich byli zachyceni sněhovou masou tři lidé, všichni vyvázli s lehkými zraněními.

Češi byli o lavinovém nebezpečí podle místního hoteliéra osobně i informací na chatové nástěnce informováni. Podobnou informaci zveřejnila i rakouská stanice ORF. „Celkově byla naprosto nebezpečná situace, kterou Češi bohužel ignorovali,“ uvedl reportér ORF. 

Jedna ze skupin na chatě před výstupem na Geier přenocovala, ta druhá se k ní později přidala. Horský záchranář Martin Waldhart řekl, že Češi se pohybovali v naprosto rizikové zóně, ačkoli byli od hoteliéra opakovaně varováni. 

Do hledání lyžařů se zapojili záchranáři z několika středisek s pátracími psy. Na místo bylo vysláno asi pět helikoptér, mimo jiné i jedna vojenská.

Historicky nejhorší katastrofa spojená s pádem laviny, při které zahynuli čeští občané, se udála 31. května 1970 pod peruánským Huascaránem. Lavina ledu a kamení tehdy pohřbila celou čtrnáctičlennou výpravu československých horolezců.

Letos na konci ledna zasypala lavina v Rakousku i českou lyžařku spolu se Španělem. Záchranářům se podařilo dvojici rychle vyprostit a letecky přepravit do nemocnice. Oba byli podle policie při vědomí. Neštěstí se stalo ve středisku Penken v tyrolské oblasti Zillertal.

Španěl s 26letou Češkou při jízdě mimo sjezdovku sami sněhovou masu uvolnili. Španělského lyžaře záchranáři lokalizovali pomocí lavinového vyhledávače, který měl u sebe. Češku pak díky tomu, že jí ze sněhu vyčnívaly lyžařské boty. 

  • Sněhová lavina vzniká působením gravitace. Díky své energii dokáže vykácet les, vytrhnout ze svahu obrovské skalní bloky, pobořit domy nebo utrhat lidem končetiny. Sněhový sesuv má délku od 50 metrů až po kilometry. Největší laviny mívají více než 10 tisíc krychlových metrů sněhu.
  • Lavina sebou často bere i kamení, stromy a další materiál. Laviny extrémních rozměrů mohou způsobit zničení rozsáhlých ploch lesa, a též různých lidských konstrukcí, silnic a budov, které jim stojí v cestě.
  • Příčinou vzniku laviny může být zatížení spodních vrstev sněhu nově napadaným nebo navátým sněhem, pád převěje nebo zatížení zvířaty či lidmi - například během lyžování.
  • Nebezpečí vzniku lavin se zvyšuje při napadání nového sněhu kombinovaného s velkým větrem nebo při masivním oteplení. Lavinu mohou spustit i dlouhodobě nízké teploty uvnitř sněhové vrstvy.
  • „Hlavní zásada, jak se vyhnout lavinám zní: nechodit do lavinových polí a používat pouze značené turistické cesty,“ uvedl lavinový preventista horské služby v Jeseníkách Jaroslav Tejnský.
  • Podle Tejnského si každý, kdo se dostane do laviny, za to může sám. „Pokud se člověk do laviny dostane, měl by se pokusit z ní vyjet, dokud to jde. Ve chvíli, kdy jej sníh pohřbí, musí se snažit o vytvoření vzduchové kapsy, aby měl prostor pro dýchání,“ uvedl.
  • K dalším zásadám patří pořádně se nadechnout, dokud se lavina ještě pohybuje. Univerzální rada také zní, snažit se v lavině plavat. Po zastavení laviny je nejdůležitější setrvat na místě a vybudovat si životní prostor před obličejem a hrudníkem a zůstat v klidu. Volání o pomoc a snaha probojovat se ven zpravidla vede ke ztrátě sil. I mokrý sníh prý propouští až padesát procent vzduchu. Udušení hrozí až po několika hodinách. Pravděpodobnost přežití je až 80 procent.
  • Lyžaři by měli v případě nebezpečí lavin vyndat ruce z poutek u hůlek, skialpinisté uvolnit řemínky od vázání a turisté přehodit batohy přes jedno rameno.