Zemřel astronaut Mitchell. Šestý člověk na Měsíci, podle kterého ufoni navštívili Zemi

Na Floridě zemřel bývalý astronaut Edgar Mitchell. Bylo mu 85 let. V roce 1971 se jako pilot zúčastnil mise Apollo 14. Byl šestým člověkem a zároveň jedním z pouhých dvanácti lidí, kteří se prošli po povrchu Měsíce.

Bývalý astronaut zemřel po krátké nemoci ve čtvrtek, tedy v předvečer 45. výročí svého přistání na Měsíci. Informovala o tom jeho dcera Kimberly Mitchellová. 

Apollo 14 bylo třetí lodí, která přistála na Měsíci. Mitchell byl na palubě společně s americkými kosmonauty Alanem Shepardem a Stuartem Roosou. 5. února 1971 přistáli na Měsíci v oblasti kráteru Fra Mauro. 

Na povrch Měsíce Mitchell vystoupil hned po Shepardovi. Drží spolu také rekord nejdelší procházky po Měsíci, když tam během mise strávili devět hodin a 17 minut. Celkem byli ve vesmíru 216 hodin.

Poslední člověk byl na Měsíci v roce 1972

První člověk, který vystoupil na Měsíc, byl v červenci 1969 člen posádky Apolla 11 Neil Armstrong. Poslední je Američan s československými kořeny Eugene Cernan. Na povrchu přistál s lodí Apollo 17 v prosinci 1972.  Od té doby žádná loď na Měsíci nebyla.

Posádka kosmické lodi Apollo 14 - Stuart Roosa, Alan Shepard a Edgar Mitchell (zleva)
Zdroj: ČTK

Návrat na Měsíc plánoval bývalý prezident George Bush mladší. Barack Obama ale plány změnil. Prioritou pilotovaných výprav už je nyní některý z asteroidů. V daleké budoucnosti se mluví i o misi na Mars. 

Mimozemšťani opakovaně navštívili Zemi

Mitchell na sebe v červenci 2008 upoutal pozornost i prohlášeními o existenci mimozemšťanů, kteří podle něj opakovaně navštívili Zemi, ale vlády jejich přítomnost už šedesát let tutlají. 

S tvrzením tehdy vystoupil v britské rozhlasové stanici Kerrang! Radio. Mimo jiné také řekl, že podle zdrojů NASA, jež kontakt s mimozemšťany zaznamenaly, jsou obyvatelé cizích planet „malí mužíčci, kteří nám připadají podivní“. NASA jeho tvrzení odmítla.