Na hi-tech hrozbu tou nejpřirozenější obranou: Proti dronům nasadí dravce

Motorek a vrtule jsou na drápy a křídla krátké (zdroj: ČT24)

S rozšiřováním dronů stoupá i riziko jejich zneužití – třeba i k teroristickému útoku. Nizozemská policie proto cvičí orly, aby potenciální nebezpečí ve vzduchu likvidovali. Souboj drápy a křídla versus motorek a vrtule vyznívá jednoznačně pro dravce.

Bezpilotní malé letouny se staly běžně dostupnou a používanou hračkou. A tedy i lehce zneužitelnou – mohou způsobit škodu nebo někoho zranit či přepravovat nelegální věci. S nebezpečnými létajícími objekty bojují státy různě. Některé je u letišť a elektráren zakázaly, jiné proti nim zavěšují sítě. Ve chvílích největšího ohrožení je mohou policisté z oblohy i sestřelit.

Využívaní dravých ptáků je ale nová a bezpečná metoda, jak na ně. A orlům prý neublíží. Jejich přirozenou ochranou jsou mohutné pařáty, které je brání před kousanci od kořistí.

Policie k lovu dronů využívá instinktu dravců. Jak firma trénující tyto ptáky zjistila, ve volné přírodě orli na letající předmět ve svém teritoriu často útočí. Rozměry i stylem letu jim v podstatě připomínají jiné dravé ptáky.

Boj stroje s přírodou má ale i svá úskalí. „Největším problémem je vítr, ten se trénovat nedá. Ptáci s ním totiž problém nemají, zatímco drony ano,“ vysvětluje Sjoerd Hoogendoorn, zakladatel společnosti Guard From Above. Jestli nizozemská policie dravé ptáky pro zásahy proti dronům skutečně začne používat, by měly místní úřady rozhodnout ještě letos.