Čínský baby boom zaměstná armádu chův, stárnoucí zemi ale nespasí

Horizont ČT24: V Číně roste poptávka po chůvách (zdroj: ČT24)

Čína je nejlidnatější zemí planety, i tak má ale kvůli regulované porodnosti málo dětí na to, aby utáhla ekonomiku. Vláda proto po víc než 35 letech změnila pravidla a dva potomky mohou mít všichni, bez ohledu na místo a sociální původ. Očekávaný baby boom nabídne nové příležitosti, připravuje se na ně třeba armáda pečovatelek a pomocnic v domácnosti.

Zrušení politiky jednoho dítěte má omladit populaci a pomoct ekonomice. Jinak hrozí, že Čína zestárne dřív, než zbohatne.

Očekávanému baby boomu přejí dokonce i hvězdy. Končí totiž rok Ovce, během něhož porodnost tradičně klesá. Pověrčiví Číňané věří, že takzvané ovčí děti jsou neprůbojní smolaři. Zato Opici, která ve zvěrokruhu následuje, považují za chytrou, veselou a roztomilou. Přesně takové děti si každý přeje.

Kurzy pro chůvy
Zdroj: ČT24

Do velkých měst proto míří ženy z chudého venkova, které očekávají uplatnění na trhu jako chůvy a pomocnice v domácnosti. „Teď, když vláda podporuje politiku dvou dětí, to bude zlatý důl. Proto to chci dělat,“ říká účastnice pekingského kurzu Jang Jü-fang. „Věřím, že budu mít víc práce a víc vydělám. Doufám, že můj plat půjde nahoru,“ dodává další z budoucích pomocnic. 

Vzmáhající se střední třída zaměstnává pečovatelky čím dál častěji. Mateřská trvá 98 dnů a ženy, kterým to poměry dovolí, jsou doma aspoň v šestinedělí. Zkušená chůva vydělá čtyřicet až šedesát tisíc korun měsíčně.

„Druhé dítě chtějí stihnout i ženy po čtyřicítce, kterým hrozí v těhotenství zdravotní komplikace. Budou potřebovat péči. Proto jsme rozšířili dovednosti, které vyučujeme,“ vysvětluje školitelka pomocnic v domácnosti Mao Jüan-siou.

Konec politiky jednoho dítěte nepomůže. Čína nezadržitelně stárne

Díky nové politice se má ročně narodit až o tři miliony dětí víc. Ani to ale podle demografů Čínu nezachrání. „Pokud bude vláda regulovat porodnost dál, tak to nic neřeší. Nejpozději příští rok by měla omezení zrušit úplně a povzbudit lidi, aby měli víc dětí,“ upozorňuje Chuan Wen-čeng. Bez ohledu na politiku mnoho mladých Číňanů druhé dítě nechce, aby nezatížili rodinný rozpočet.

Vydáno pod