Korupce, nebo zbabělost? Mexičtí policisté utekli před zločinci

Důvěryhodnost mexické policie, jejíž některé místní oddíly jsou pověstné zkorumpovaností a spoluprací s drogovými kartely, dostala koncem ledna další ránu. Poprask vyvolalo video, na němž dvojice ozbrojených mužů zákona prchá od zjevného zločinu. Autentičnost záznamu potvrdil činitel místní prokuratury a policisté byli následně zatčeni.

Záznam pořízený na mobilní telefon pochází z města Escuinapa v severozápadním mexickém státě Sinaloa, jehož obyvatelé přivolali policisty kvůli tomu, že místní mladík údajně násilně držel ve svém domě svou přítelkyni. Když však policisté dorazili na místo, sedmadvacetiletého muže již držela v rukou skupina ozbrojenců. Jakmile je uniformovaná dvojice spatřila, dala se na útěk, nasedla do aut a odjela.

Vzápětí jedna místní žena natočila, jak ozbrojenci vyvádějí svou oběť z domu a jsou slyšet tři výstřely. Tělo pak naložili do vozu a odjeli; našlo se nedlouho poté u nedaleké silnice.

Záznam vyvolal bouřlivé negativní reakce v médiích i na sociálních sítích. Motiv činu zločinců ani policistů úřady neznají, podle svědků citovaných mexickými médii se však strážci zákona patrně zalekli přesily. Prokuratura státu Sinaloa médiím potvrdila, že byli zadrženi a nyní jsou vyšetřováni.

Policejní oddíly řady mexických států, v nichž mají velký vliv na život zločinecké gangy, jsou často obviňovány ze spolupráce se zločinci, z níž mívají nemalé vedlejší příjmy. Jedním z nejznámějších případů poslední doby je zmizení 43 studentů v západomexickém státě Guerrero, kde vyšetřovatelé obvinili několik místních policistů z toho, že mladíky předali gangsterům, kteří je poté podle všeho zavraždili.