Ke koalici bojující proti Islámskému státu se připojí i Afghánistán

Jak zabránit Islámskému státu (IS) v získání pevných pozic v Libyi, je hlavním tématem římských jednání zemí bojujících proti této organizaci. Žádná ze zemí západní koalice se ale v následující dekádě k intervenci do Libye nechystá. Cílem římské schůzky je připravit plány na dobytí klíčových bašt radikálů – severoiráckého Mosulu a syrského města Rakká.

Konference v Římě se účastní 23 zemí. Americký ministr zahraničí John Kerry na jednání mimo jiné prohlásil, že poslední věcí, kterou si kdokoli přeje, je „nepravý chalífát s přístupem k miliardám dolarů z příjmů z ropy“. Podle Kerryho musejí USA a jejich partneři zvýšit bezpečnostní výcvikovou pomoc libyjským ozbrojeným složkám, aby vytvořily bezpečné prostředí pro převzetí moci fungující vládou. Kerry rovněž oznámil, že ke koalici bojující proti IS se připojí i Afghánistán.

Libye se již čtyři roky zmítá v chaosu poté, co mezinárodní koalice v roce 2011 pomohla domácí opozici svrhnout diktátora Muammara Kaddáfího. Země nemá fungující instituce a její vedení mají v rukou dvě vlády a dva parlamenty, za nimiž stojí rozdílné milice a frakce, které se podílely na pádu Kaddáfího. Před týdnem mezinárodně uznávaný libyjský parlament zamítl nedávno sestavenou vládu národní jednoty.

Islámský stát působí převážně na severu Sýrie a Iráku, kde proti němu od roku 2014 podniká letecké útoky mezinárodní koalice vedená USA. Loni v září zahájilo v Sýrii letecké údery „na vlastní pěst“ také Rusko. V poslední době začalo ale hnutí IS útočit i na severu Libye.