Nigerijští separatisté vyhodí do vzduchu unesenou loď, když jim nepropustí vůdce

Nigerijští separatisté unesli obchodní loď s cizinci na palubě a hrozí, že ji odpálí, pokud vláda nepropustí jejich vězněného vůdce. K únosu lodi s mezinárodní posádkou došlo podle ministerstva obrany již v pátek, jméno plavidla ani národnost posádky ale zveřejněny nebyly.

Únosci údajně požadují propuštění Nnamdiho Kanua, kterého nigerijská policie zadržela loni 17. října a následně obvinila z terorismu. Kanu usiluje o odtržení jihovýchodní oblasti mezi deltou řeky Niger a kamerunskými hranicemi a vytvoření nezávislého státu Biafra. Region je bohatý na zásoby ropy.

Už v 60. letech minulého století se zdejší kmeny pokusily odtrhnout od Nigérie a vytvořit vlastní stát. Několikaletá válka, která z toho vznikla, patřila tehdy k nejkrvavějším v Africe. Odhaduje se, že ve válce a zejména jí způsobeném hladomoru zemřelo přes milion lidí.

Na konci loňského listopadu napadli u břehů Nigérie neznámí ozbrojenci polskou nákladní loď a zajali pět ze 16 členů její posádky. Téměř po dvou týdnech se ale Poláci dostali na svobodu. V tomto případě se však pravděpodobně jednalo o útok pirátů. Zda dostali za propuštění pěti námořníků výkupné, není jasné.