Hysterie a připravená provokace, míní Rusko o tureckých obviněních

Tvrzení Ankary, že ruské letectvo v pátek porušilo turecký vzdušný prostor, vypadá podle ruského ministerstva obrany jako provokace. Moskva zároveň obvinila tureckou armádu z dělostřeleckých útoků proti Sýrii a požádala NATO, Pentagon a tureckou armádu o vysvětlení.

„Hysterie vyvolaná tureckou stranou, která je podle nás nepodloženou propagandou, je velmi podobná předem připravené provokaci,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Reagoval tak na sobotní prohlášení Ankary, že ruský stíhací bombardér Su-34 v pátek narušil turecký vzdušný prostor. Letadlo bylo údajně před vstupem do tureckého vzdušného prostoru několikrát varováno v ruštině i v angličtině.

Moskva: Turci ostřelují syrské vesnice, máme důkazy

Konašenkov rovněž uvedl, že Moskva má „nezvratné důkazy“ o tom, že turecká armáda ostřeluje syrské pohraničí velkorážnými samohybnými děly. Důkazem je prý videozáznam, který ruské straně poskytl generální štáb syrské armády a představitelé syrské opozice.

„Tak vypadají fakta. Je to nezvratný důkaz, že turecké ozbrojené síly ostřelují pohraniční syrské obce z velkorážných dělostřeleckých systémů,“ uvedl mluvčí.

Ruské ministerstvo obrany očekává vysvětlení od zástupců NATO, Pentagonu a turecké armády, konstatoval Konašenkov.

Velmi napjaté vztahy mezi Ruskem a Tureckem panují od loňského listopadu, kdy turecká armáda sestřelila ruskou stíhačku. Podle Ankary letadlo narušilo turecký vzdušný prostor blízko syrských hranic. Incident vyvolal diplomatickou krizi mezi oběma zeměmi a Moskva zavedla vůči Ankaře sankce.

Vydáno pod