Češi našli v Egyptě unikátní člun starý 4500 let

Čeští archeologové nalezli v Egyptě unikátní 18 metrů dlouhý dřevěný člun starý 4500 let. Po setkání s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a egyptským ministrem pro památky Mamdúhem Damatím to v Káhiře oznámil ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta. Nyní se budou egyptologové snažit zjistit, komu člun patřil.

„Právě v tuto chvíli jsme mohli oznámit náš poslední objev, výsledek dlouhodobé práce z loňské sezony. Jednalo se o unikátní nález člunu, který je víc jak osmnáct metrů dlouhý,“ uvedl Bárta. Unikátní plavidlo pochází podle něj z doby třetí dynastie, tedy přibližně z 27. století před naším letopočtem.

„Navíc člun se nachází v blízkosti hrobky, která víceméně pochází z doby slavného stavitele stupňovité pyramidy a panovníka Džosera, takže majitel tohoto člunu a hrobky, ke které patří, musel být naprosto unikátní postavou doby 3. dynastie,“ dodal Bárta.

Objev vědci učinili v loňském roce v Abúsíru na pohřebišti úředníků doby Staré říše nedaleko hrobky, kterou našli již v roce 2009. Jméno majitele hrobky ale kvůli poškození není známé.

Majitelem byl zřejmě člen královské rodiny

Dřevěná prkna člunu byla kdysi spojena dřevěnými čepy, které se stále nacházejí na svém původním místě. Pouštní písek zachoval i rostlinná vlákna, která byla uvázána do silných svazků a lan umístěných uvnitř lodi v místě spojů prken.

„Skutečně se jedná o velmi neobvyklý nález, jelikož lodě takové velikosti a konstrukce byly v této době určeny pouze pro nejvýznamnější členy společnosti, což byly osoby patřící do královské rodiny,“ dodal Bárta.

Zaorálek jednal o politice i egyptologické výstavě

Bárta o nálezu veřejně informoval krátce po skončení schůzky českého ministra zahraničí Zaorálka a egyptského ministra pro památky Damatího. „Je to vůbec poprvé, kdy byla poblíž podobné hrobky nalezena taková loď,“ řekl českým novinářům Damatí, který ocenil českou expedici a řekl, že mají vždy velmi dobré objevy.

Zaorálek, jehož tématem jednání v Egyptě je kromě politických a hospodářských otázek také uspořádání velké egyptologické výstavy v roce 2019 v Praze. Zaorálek podle svých slov ministra Damatího pozval do Prahy na návštěvu, která by se mohla spojit právě s konáním významné výstavy za tři roky. Rozkládat by se měla na tisíci metrech čtverečních a mělo by na ní být vystaveno 100 až 150 artefaktů.

„Poprvé v historii by čeští egyptologové takto prezentovali i řadu těch objevů, které učinili za poslední desetiletí,“ uvedl Zaorálek. „Pan ministr mě ujistil, že z egyptské strany udělají všechno pro to, aby bylo možné poskytnout řadu vykopávek,“ dodal s tím, že výstava bude mimořádná a její rozsah překročí hranice České republiky.

Šéf české diplomacie by se dnes měl na závěr své návštěvy Egypta setkat ještě s prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a svým protějškem Samím Šukrím.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s egyptským ministrem pro památky Mamdúhem Damatím
Zdroj: Tereza Šupová/ČTK

Český egyptologický ústav je v současné době jedním z nejprestižnějších světových pracovišť, která se zabývají výzkumem starověkého Egypta. Koncese v Abúsíru jižně od Káhiry představuje tradičně největší českou vědeckou expedici v zahraničí.

Poslední velký objev oznámilo egyptské ministerstvo pro památky loni v lednu, kdy sdělilo, že Češi našli hrobku dosud nedoložené královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa, který vládl v době páté dynastie, zhruba před 4500 lety.