V Iowě startuje výběr Obamova nástupce – největší politická show světa

Obyvatelé amerického státu Iowa začínají jako první v USA vybírat své demokratické a republikánské favority pro souboj o Bílý dům. Primárky trvají zhruba půl roku a budou stát kolem pěti miliard dolarů. Rozhoduje hlavně osobnost kandidáta – favoritem republikánů je miliardář Donald Trump, mezi demokraty vede Hillary Clintonová.

Celý kolotoč přitom začíná v malém, zemědělském státě Iowa, který v americkém kontextu není ničím významným. Tradičně ale vydává první signál o šancích jednotlivých kandidátů. „Iowa tendence spíš zkresluje, spolu s New Hampshire jsou to nejvíce bělošské státy a nemusí odpovídat názoru celých Spojených států,“ upozorňuje přitom mediální konzultant Brady Clough.

Výběr demokratických a republikánských favoritů zde neprobíhá klasickými primárkami, ale prostřednictvím takzvaných caucus, tedy na stranických volebních shromážděních, na nichž mohou hlasovat jen členové strany. „Je to požehnání. Existuje mnoho států, kde vám kandidáti takovou pozornost nevěnují. A my si toho můžeme užívat každý den,“ říká obyvatelka Iowy Patricia Walkerová.

Už je to víceméně tradice několika dekád, že se začíná v Iowě. Iowa je malý stát, je zhruba dvojnásobně velká jako Česká republika, ale co se týče počtu obyvatel, má jenom tři miliony lidí. Zajímavé je, že Iowa téměř vždy zrcadlí výsledek nikoliv v primárkách, ale na celoamerické scéně v listopadových prezidentských volbách.
Martin Řezníček

O hlasování v Iowě vznikl dokonce i muzikál. „Představuje komediální pohled na to, jak nevýznamný stát Iowa hraje neskutečně velkou roli v prezidentských volbách,“ uvedl autor muzikálu Robert John Ford.

Na straně demokratů se střetne zkušená exministryně zahraničí Clintonová s levicovým liberálem Berniem Sandersem. Šance jsou poměrně vyrovnané. Podle komentátorů se oba zástupci demokratů shodují v politických cílech, ale rozcházejí v cestách k jejich dosažení.

Rozpory panují v názorech, nakolik by se měla změnit americká ekonomika, zdravotnictví a vzdělávací systém a jaká role v těchto změnách připadne federální vládě. Zatímco Sanders hlasitě volá po „politické revoluci“, přístup Clintonové je realistický a pragmatický, podle kritiků rutinérský.

Demokrat Bernie Sanders
Zdroj: Mark Kauzlarich/Reuters

Clintonová se dopadů aféry s e-maily neobává

Dosavadní favoritka demokratů se přitom musí vyrovnat s nedávným prohlášením ministerstva zahraničí, že v době, kdy vykonávala post ministryně zahraničí, obsahoval její soukromý e-mail přísně tajné zprávy. Podle Sanderse jde o „velmi vážnou věc“.

Bývalá první dáma si ale věří. „Nemám z toho obavy. Tenhle příběh už trvá několik měsíců. Nemyslím si, že to teď většinu lidí znepokojí. Je zajímá především, co budeme dělat v ekonomice,“ je přesvědčena politička, která se už za používání soukromého e-mailu omluvila.

U demokratů se říká, že aby měl Sanders šanci v dalších primárkách, tak musí vyhrát v Iowě, jako to udělal v roce 2008 Barack Obama – může to úplně změnit sled. U republikánů spíš půjde o snížení počtu kandidátů z jedenácti na dva nebo tři hlavní.
Brady Clough
mediální konzultant
Miliardář a republikánský kandidát Donald Trump
Zdroj: Reuters/Rick Wilking

Trump v centru pozornosti

Hlavní pozornost se ale bude soustředit na republikány a jejich dosavadního favorita – miliardáře Donalda Trumpa. Nestranický kandidát, který nešetří kontroverzními výroky o uprchlících nebo ženách, válcuje další republikánské uchazeče o Bílý dům už řadu měsíců. „Tohle je začátek, tohle je rozhodující okamžik. Musíme udělat všechno, co je třeba. Jinak jsme veškerý čas promarnili,“ konstatoval Trump.

V Iowě není bez šancí ani jeho hlavní stranický rival – konzervativní a nábožensky založený Ted Cruz. Podle Clougha si ale za ty roky, co je senátorem, neudělal dost a republikáni se nakonec přikloní spíš k Trumpovi.

V kampani před volebním shromážděním v Iowě kandidáti utratili celkem 270 milionů dolarů, uvedla televize NBC. Daleko nejvíc do politické reklamy investoval republikán Bush, přestože jeho preference se pohybují hluboko pod hranicí deseti procent. Předvolební maraton skončí 8. listopadu, kdy Američané budou volit nástupce Baracka Obamy.

Dva způsoby výběru uchazečů na post šéfa Bílého domu

  • Volební shromáždění (caucus) jsou starší formou výběru a obvykle v nich mohou hlasovat pouze členové, nebo dokonce jen aktivisté dané strany. Voliči tedy nehlasují za plentou, ale scházejí se ve školách, v kostelích i na dalších jiných místech na stranických shromážděních, kde pak rokují o tom, koho podpoří.
  • Primárky mohou být otevřenější a voliči v nich mají významnější vliv na závěrečnou nominaci. Hlasuje se„tradičně“ ve volebních místnostech. Primárek se tak účastní mnohem širší okruh lidí – většinou registrovaných straníků, ale v některých státech
    jsou primárky zcela otevřené.