V Haagu začal proces s exprezidentem Pobřeží slonoviny

Mezinárodním trestní soud v Haagu spustil proces s exprezidentem Pobřeží slonoviny Laurentem Gbagbem a jeho pobočníkem Charlesem Blé Goudém. Jsou obviněni ze zločinů proti lidskosti. Gbagbo je první bývalou hlavou státu, která stanula před ICC od jeho vzniku v roce 2002. Dosud tento tribunál odsoudil jen dva velitele konžských milic.

Gbagbo i Goudé jsou obžalováni z trestných činů vraždy, znásilnění, pokusu o vraždu a pronásledování. Podle prokuratury nesou odpovědnost za násilí po prezidentských volbách v roce 2010, jejichž výsledky Gbagbo odmítl uznat.

  • Mezi prosincem 2010 a dubnem 2011, než se podařilo novému prezidentovi Alassanu Ouattarovi ujmout úřadu, zemřelo při povolebním násilí na 3000 lidí. Gbagbu nakonec zajaly francouzské speciální jednotky a předaly tehdejší opozici.

Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) několik armádních velitelů z obou táborů vedlo vojáky k tomu, aby zabíjeli civilisty a znásilňovali ženy. Prezident Ouattara oficiálně požádal ICC, aby spáchané zločiny vyšetřil.

Vládní vojáci z dob povolební krize v roce 2011
Zdroj: Reuters

Gbagbo tvrdí, že je obětí francouzského spiknutí a že neokolonialisté chtějí získat moc v této západoafrické zemi kvůli kakaovým plantážím a ropným ložiskům. Pobřeží slonoviny je největším vývozcem kakaa na světě. „Je to parodie,“ tvrdí Gbagboova obhajoba, podle níž je bývalý prezident skoro pět let ve vězení bez důkazů. Obžaloba disponuje asi 138 svědky, z nichž ale ne všichni budou předvoláni.

Před budovou soudu v Haagu se sešlo několik desítek Gbagbových příznivců, kteří skandovali hesla „Osvoboďte Gbagba!“, „Ostudný proces!“ či „Gbagbo prezidentem“.

Proces s Laurentem Gbagbem
Zdroj: Reuters

ICC kvůli zodpovědnosti za povolební násilí a podílu na zločinech proti lidskosti požaduje vydání i Gbagbovy manželky Simone. Její země ji ale odmítá vydat s tím, že za stejné zločiny již byla odsouzena doma ke dvaceti letům vězení.

Očekává se, že proces s Gbagbem a jeho pobočníkem může trvat i několik let. Také v prvním dokončeném procesu před ICC padl verdikt až po tříletém soudu – v roce 2012, kdy byl shledán vinným z válečných zločinů bývalý velitel konžských milic Thomas Lubanga za verbování dětských vojáků v letech 2002 až 2003 během občanské války v Kongu.

Podporovatelé Gbagby před budovou soudu
Zdroj: Reuters
Vydáno pod