Tchajwanský prezident navštívil jeden ze sporných Spratlyho ostrovů

Tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou navštívil ostrov Tchaj-pching, ležící ve sporné oblasti Jihočínského moře. Jeho cílem zjevně bylo potvrdit svrchovanost Tchaj-wanu nad ostrovem. Jeho plán přitom kritizovaly Spojené státy, které jsou klíčovým spojencem Tchaj-peje. Vyslovily obavy, že tento krok dál zvýší napětí v oblasti. K americké kritice se přidal i Vietnam a Filipíny.

Tchaj-pching je pod kontrolou Tchaj-wanu, ale dělá si na něj nárok i Čína, Filipíny a Vietnam. Je jedním ze Spratlyho ostrovů v oblasti Jihočínského moře, kudy vedou významné námořní trasy a kde by se mohly nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti Jihočínského moře si dělají také Brunej a Malajsie.

Ma Jing-ťiou byl na ostrově Tchaj-pching poprvé za osm let, kdy je ve funkci prezidenta. V projevu na ostrově zopakoval výzvu k mírovému soužití s ostatními zeměmi, které si toto území rovněž nárokují. Prezidenta doprovázela zhruba třicetičlenná delegace.

Na ostrově Tchaj-pching, vzdáleném asi 2000 kilometrů od Tchaj-wanu, žije zhruba 180 lidí, převážně příslušníků pobřežní stráže. Jde o největší přírodní ostrov ze Spratlyho ostrovů; tři ostrovy, které uměle vybudovala v poslední době z útesů v souostroví Čína, mají ale větší rozlohu.

Tchajwanské úřady na Tchaj-pchingu stále zdokonalují infrastrukturu, což podle prezidenta Ma Jing-ťioua posiluje svrchovanost Tchaj-wanu nad ostrovem a dává mu právo na využívání okolních vod. Na ostrově byla postavena nemocnice s deseti lůžky a maják. Tchaj-wan rovněž investuje více než 100 milionů dolarů do modernizace místní ranveje a výstavby přístaviště pro plavidla pobřežní stráže.

Návštěva prezidenta Tchaj-wanu na jednom ze Spratlyho ostrovů byla oznámena krátce po tchajwanských prezidentských a parlamentních volbách, které jasně vyhrála opoziční Demokratická pokroková strana (DPP) a její vůdkyně Cchaj Jing-wen. Kancelář odcházejícího prezidenta uvedla, že vyzvala šéfku DPP, aby vyslala na ostrov také svého zástupce, ale strana to odmítla.

Vydáno pod