Vědci mají obavy, aby virus zika nepřenášel i běžný komár

Američtí vědci vyzvali Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby se poučila z eboly a přijala včas opatření zabraňující pandemii viru zika. V odborném časopise Journal of American Medical Association varovali, že vakcína může být připravena k testování už za dva roky, veřejnost by se jí ale mohla dočkat až za celou dekádu. Experti mezitím zkoumají, jestli virus nepřenáší i běžný komár rodu Culex.

U matek, které se nakazily virem zika během těhotenství, hrozí, že se jim narodí děti s nedostatečně vyvinutým mozkem. Brazílie hlásí takových případů stovky. Prezidentka Dilma Rousseffová už vyzvala Latinskou Ameriku, aby se sjednotila v boji proti zákeřnému viru. Zdravotníci by měli krizi řešit příští týden na summitu v Ekvádoru.

Brazílie už povolala na pomoc armádu, jež má chodit dům od domu a radit lidem, jak se chránit a zabránit rozmnožování komárů druhu Aedes aegypti, kteří ziku přenášejí. „Čelit viru zika vyžaduje úsilí nás všech - ve vládě, ale i společnosti. Musíme se zaměřit na všechna místa, kde komáři žijí a kde se rozmnožují. Samička komára naklade nejméně 400 vajíček. Čím více vody je v okolí, tím lépe a více se komáři reprodukují,“ konstatovala prezidentka.

Šíření viru zika po světě
Zdroj: Reuters

Vědci nyní zkoumají,  jestli ziku nepřenáší také běžný komár rodu Culex. „Mohl by to být důvod, proč se virus replikuje rychleji,“ podotkla Constancia Ayresová, koordinátorka výzkumu z nadace Oswalda Cruze. Výsledky by měly být zhruba za tři týdny. Ayresová připomněla, že komár rodu Culex přenáší i další viry podobné viru zika.

Brazílie kvůli OH zaktivizuje kampaň i armádu

Představitelům Brazílie, která má zatím nejvíce případů nakažení, přibývají vrásky kvůli blížícím se olympijským hrám. Země chystá extra výdaje do zdravotnictví, masivní informační kampaň o prevenci a kvůli dalším opatřením i povolání armády. Letní olympijské hry začínají v Riu v srpnu.

Přes 200 tisíc vojáků má například v jeden akční den 13. února obcházet v postižených oblastech domácnosti. Mimo jiné budou rozdávat pesticidy a moskytiéry. Úřady také zvažují, že budou rozprašovat insekticidy z nákladních vozů. Jde ale o kontroverzní opatření, neboť může ohrozit zdraví lidí a životní prostředí.

Některé brazilské státy či města přijímají vlastní opatření. Například město Itapetim ve státě Pernambuco bude nasazovat sladkovodní ryby do nádrží, kde se předpokládá výskyt komářích larev, které se tak stanou potravou pro tyto ryby. 

Zasedne krizový výbor WHO

Američtí vědci Daniel Lucey a Lawrence Gostin varovali WHO, aby neváhala, jinak by mohla nastat podobná katastrofa jako v případě eboly, která se nedávno šířila ve velkém v západní Africe. V pondělí kvůli viru zika zasedne krizový výbor, WHO očekává tři až čtyři miliony případů nákazy.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest ve středu oznámil, že americká vláda chce vysvětlovat občanům, jaká jsou rizika spojená s virem, na něhož zatím není vakcína. Tu se snaží vyvinout vědci v Texasu.

Vakcínu asi nebude tak obtížné vyvinout. Tyto viry jsou obvykle stabilní. Třeba virus klíšťové encefalitidy je viru zika velice podobný a vakcínu máme účinnou, ale určitě to bude trvat léta.
František Stejskal
předseda Sekce tropického a cestovního lékařství Infekční kliniky 2. LF UK

Virus zika byl poprvé zaznamenán u opic, a to v roce 1947 v ugandském pralese Zika. První člověk onemocněl v roce 1954 v Nigérii, epidemie ale vypukla až v roce 2007 v Mikronésii. V posledním roce se virus začal šířit mimo jiné kvůli přemnožení komárů, odlesňování a migraci opic.

Nakažené zatím hlásí asi dvě desítky států. První případy už jsou i v Evropě. Těhotným ženám se nedoporučuje, aby nyní cestovaly do Latinské Ameriky.

Příznaky ziky jsou podobné chřipce – horečka, bolesti kloubů, vyrážky. Inkubační doba je 3 až 7 dnů. „Typický je zánět spojivek, což třeba u horečky dengue není tak běžné,“ konstatoval specialista na tropické nemoci František Stejskal. Může ale dojít i ke komplikacím, mezi něž patří poruchy nervového systému vedoucí až k paralýze.

Expert na tropické choroby: Situace by se mohla zhoršit v létě

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zdůraznil, že v Česku nákaza nehrozí. Stejskal ale připomněl, že komár, který ziku přenáší, žije také v jižní Evropě - oblíbené destinaci turistů ze střední Evropy. Objevuje se rovněž v Nizozemsku a také na sousedním Slovensku.

„Byl nález i na Moravě, ale tam se předpokládá, že nejde o kolonie, ale že to byl komár dovezený nějakým transportním kamionem,“ podotkl lékař s tím, že situace by se mohla zhoršit v létě.

Vydáno pod