Mezinárodní trestní soud v Haagu vyšetří válečné zločiny v Gruzii

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) nařídili vyšetřování možných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných během gruzínsko-ruského konfliktu v roce 2008. Půjde o první takové vyšetřování ICC mimo Afriku. ICC zvažuje také zahájení vyšetřování údajných zločinů spáchaných na Ukrajině.

Gruzie během konfliktu, zahrnujícího pětidenní válku v srpnu 2008, definitivně ztratila kontrolu nad separatistickými provinciemi Jižní Osetie a Abcházie. Ty po vítězství ruské armády vyhlásily samostatnost, kterou ale uznalo jen Rusko a několik dalších málo zemí. Konflikt si vyžádal stovky mrtvých.

Soudci ICC pověřili žalobkyni Fatou Bensoudovou vyšetřováním zločinů, které údajně spáchali „v Jižní Osetii a jejím okolí“ od července do října roku 2008 proruští povstalci i gruzínští vojáci. Trojčlenný soudní senát dospěl k závěru, že existuje důvodné podezření na spáchání zločinů, které spadají do jurisdikci ICC, včetně vraždění, útoků na členy mírových jednotek a plenění.

Už loni v říjnu Bensoudová požádala o zahájení vyšetřování poté, co zjistila, že bylo zabito až 113 Gruzínců a dalších 18 500 bylo vyhnáno z domova v rámci vysidlovací kampaně úřadů v převážně ruskojazyčné Jižní Osetii. Gruzínské a jihoosetské síly pravděpodobně zabily rovněž 12 členů mírových jednotek.

ICC je stálý nezávislý mezinárodní orgán, jehož úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě. Může vydávat mezinárodní zatykače a předvolávat účastníky řízení. Řada států se však pravomoci tohoto soudu sídlícího v Haagu nepodřizuje. Jsou mezi nimi mimo jiné Rusko, Spojené státy, Čína nebo Izrael.