Escobarův poklad? Demolice sídla drogového krále odhalila 600kilový sejf

Při demolici floridského sídla kolumbijského drogového krále Pabla Escobara se našel 600kilový sejf. Noví majitelé rezidence ho dosud neotevřeli. Uvnitř by mohly být diamanty a peníze.

Noví majitelé rezidence v Miami Christian de Berdouare a jeho manželka Jennifer Valoppiová povolali lovce pokladů, aby prohledali sutiny. „Pro nás je to svatý grál,“ konstatoval de Berdouare.

Demolice Escobarova sídla v Miami
Zdroj: ČTK/AP/Lynne Sladky

Pár chce uložit sejf do bankovního trezoru a otevřít ho poté, co bude dokončen dokument o demolici sídla a hledání ztraceného pokladu. Manželé tvrdí, že dům koupili, aniž by znali jeho historii.

Escobar byl známý tím, že měl ve svých domech v Kolumbii hotovost a šperky. Pracovníci našli jeden trezor už na začátku demolice, ale ten zmizel dřív, než ho mohl někdo prozkoumat.

Pablo Escobar se narodil v roce 1949 v Kolumbii. Zemřel při přestřelce s policií 2. prosince 1993. Escobar vytvořil v 70. letech obrovské drogové impérium - kontroloval většinu drog mířících do Mexika, Portorika a Dominikánské republiky.

Šéf medellínského kokainového kartelu byl jedním z nejbrutálnějších a nejmocnějších drogových dealerů v historii. Za svůj život nashromáždil takové bohatství, že jej v roce 1989 zařadil časopis Forbes na sedmé místo v žebříčku nejbohatších lidí planety. List odhadl jeho majetek na tři miliardy dolarů.

Narkobaron Pablo Escobar
Zdroj: ČTK/AP

Získané peníze dokázal drogový král využít i na dobročinné účely. Jeho finance mimo jiné posloužily na výstavbu bytů a sportovišť pro chudé vrstvy. Escobar si tím získal sympatie obyvatel kolumbijského Medellínu.

Vydáno pod