Úřady musely o zaječích úmyslech Guzmána vědět, tvrdí novinářka

Mexiko - Mexické bezpečnostní složky měly dost indicií na to, aby odhalily blížící se útěk drogového bosse Joaquína Guzmána z vězení. Na základě dokumentů z vyšetřování Guzmánova zmizení to tvrdí investigativní novinářka Annabel Hernándezová.

Vláda podle novinářky například věděla, že Guzmánovi lidé sháněli plány věznice a dva týdny před jeho útěkem byl ve věznici slyšet stavební ruch.

Video z bezpečnostní kamery z cely, na němž drogový boss 22. července odchází do sprchy a následně mizí, má podle Hernándezové původně i zvukovou stopu, na které je slyšet bušení železné trubky do betonu. I to ale nechalo strážce nápravného zařízení v klidu. „Místo aby nějak zabránily útěku, úřady ho nechaly jít,“ tvrdí žurnalistka. Ostraha věznice přitom zahájila pátrání až 43 minut poté, co Guzmán ze své cely zmizel.

Úřady se k jejím informacím kvůli stále probíhajícímu vyšetřování odmítly vyjádřit.

Tajný 1,5 kilometru dlouhý tunel ústil do provizorně vybudovaného stavení. Byla v něm vybudovaná ventilace a schody.

Budova, do které vedl tunel z vězení Altiplano
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Američané vypsali za Guzmána odměnu

Americké úřady vypsaly za informace vedoucí k dopadení narkobarona odměnu ve výši pět milionů dolarů. Mexiko vydalo rozhodnutí o vydání narkobosse do Spojených států koncem července, už po Guzmánově útěku z vězení.

Odměnu na jeho dopadení vypsal americký Úřad pro potírání narkotik, jehož ředitel Chuck Rosenberg je přesvědčen, že se Guzmán stále nachází na území svého domovského mexického státu Sinaloa. Policie a tajné služby obou zemí na jeho dopadení spolupracují, řekl Rosenberg.

Guzmán už byl vězněn v minulosti, uprchnout se mu však podařilo už jednou v roce 2001. Znovu byl dopaden loni v únoru. Jeho kartel Sinaloa kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA.