Zabíjel se širokým úsměvem na tváři, líčí chování teroristy svědci

Byl oblečený jako turista a jen málokdo by mohl tušit, že se chystá zabít desítky lidí. Svědci pátečního útoku na turisty na tuniské pláži dnes novinářům vypověděli, že se střelec během masakru, při němž zabil 38 turistů, široce usmíval. Na pláži pak s kalašnikovem řádil víc než 40 minut. „Viděl jsem, jak ten člověk položil na písek slunečník jako někdo, kdo se tam chystá rozložit. Pak najednou ale popadl kalašnikov a začal střílet,“ uvedl jeden ze svědků.

Svědek Amir bin Hasín bydlí hned vedle oblíbené pláže před hotelem Riu Imperial Marhaba, kde se útok odehrál. Uplynulo 40 až 45 minut od prvních výstřelů do chvíle, než byl zabit,„ řekl agentuře AFP dvaadvacetiletý muž, který byl stále ještě v šoku z mrtvých těl ležících na písku. Jeho šestnáctiletý bratranec Málik uvedl, že viděl, jak útok začal. “Byl jsem na pláži. Všichni se postavili, aby zjistili, co se děje, a v tu chvíli jsme viděli, že s širokým úsměvem na tváři střílí turisty. Utíkali jsme se schovat a on zamířil k hotelu Imperial," popsal.

Jednadvacetiletý Saíf útok označil za „neskutečnou scénu“. „Ten chlap byl naprosto uvolněný. Vypadalo to, jako by tančil nebo poslouchal muziku, jak procházel kolem,“ řekl. „V jednu chvíli jsme se ocitli blízko u něj, ale on na nás nevystřelil. Řekl: 'Běžte, po vás nejdu'.“ Několik svědků uvedlo, že si střelec vybíral turisty na pláži. Podle ministerstva zdravotnictví ale bylo zraněno také sedm Tunisanů. Po střelbě na pláži zamířil střelec, kterého úřady identifikovaly jako vysokoškolského studenta narozeného v roce 1992, do samotného hotelu.

„Viděl jsem ho, jak vešel dovnitř, naprosto klidný,“ uvedl Amir. Až pak podle něj z moře přijela hlídková loď se dvěma strážci, z nichž jeden byl ozbrojený. „Nechtěli jít dovnitř a něco začínat. Až když střelba uvnitř hotelu zmlkla, opustili loď,“ dodal. „Žádali jsme toho ozbrojeného, aby šel do hotelu, ale měl strach a nevystřelil. Pak se jeho zbraně chopil zaměstnanec hotelu a pokusil se teroristu z dálky zastřelit. Ale zbraň nefungovala.“ Pak Amir viděl, jak se útočník vrátil na pláž a prošel kolem tří dalších hotelů. „Byl jsem v šoku, že jsem tu neviděl žádné policisty, přestože je tato oblast obklopená kontrolními stanovišti a jsme zvyklí na pravidelné hlídky. Policie jednoduše nedorazila včas.“

Těla plavala v hotelovém bazénu a všude byl chaos

Britská média přinesla další výpovědi očitých svědků atentátu. Britskou turistku Saru Wilsonovou prý zachránil její snoubenec Matthew James, který se před ni vrhl. „Zasáhla ho kulka, která patřila mně,“ uvedla v rozhovoru s BBC. „Byl to nejodvážnější čin, jaký jsem kdy zažila. Musela jsem ho ale nechat na místě pod lehátkem, protože střelba neustále pokračovala,“ dodala. „Všude vládl chaos, těla plavala v hotelovém bazénu, který byl plný krve,“ řekla dál Wilsonová, jejíž přítel nakonec tři střelné rány přežil.

Tváří v tvář útočníkovi se ocitl také dvaadvacetiletý Brit Tom Richards. Atentátník prý přímo před jeho očima v hotelu střelil dva lidi do hlavy. „Podíval se přímo na mě, myslel jsem, že jsem mrtvý,“ uvedl Richards, kterého však rána minula a zranila jeho vedle stojící matku. Rychle se prý pak ukryli na toaletě, kde Richards ošetřoval kromě své matky i další mladou ženu, jež se tu s těžkým poraněním rovněž ukrývala. Na toaletách zůstali schovaní do příchodu tuniských bezpečnostních složek.