Nejvíc obětí útoku v Tunisku pochází z Británie. Ta zavedla opatření

Tunis/Londýn – Většina obětí pátečního teroristického útoku v Tunisku jsou Britové. Mezi oběťmi je jich celkem 30. Další dvě jsou z Belgie a Německa. Mezi mrtvými turisty jsou také Francouzi, uvedl tuniský premiér Habíb Síd. Ministerstvo zahraničí popřelo, že by mezi zabitými byli čeští občané. Atentát v letovisku Sousse si vyžádal 39 obětí. Británie už kvůli sérii pátečních atentátů posílila bezpečnostní opatření v zemi.

Už v pátek britský ministr zahraničí Philip Hammond prohlásil, že mezi mrtvými je přinejmenším pět Britů. „Musíme se ale připravit na zprávy o dalších obětech,“ dodal. BBC informovala o tom, že britská ambasáda už na místo neštěstí vyslala krizový tým. „Všichni britští občané v těchto hotelech nebo jejich blízkosti by měli zůstat uvnitř a kontaktovat svého delegáta a ministerstvo zahraničí,“ radí ministerstvo.

Británie už v souvislosti s pátečními útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii posílila bezpečnostní opatření, především na velkých veřejných akcích. List The Guardian navíc tvrdí, že se britské policii už podařilo zabránit chystanému útoku na sobotní přehlídku u příležitosti Dne ozbrojených sil. Premiér David Cameron kvůli bezpečnostní situaci svolal schůzku krizového výboru Cobra.

Řada turistů z postižené oblasti opustila podle BBC Tunisko už v noci na dnešek. Několik cestovních kanceláří zajistilo pro zájemce o dřívější odlet speciální lety.

Britská média přinesla několik výpovědí očitých svědků atentátu. Britskou turistku Saeru Wilsonovou prý zachránil její snoubenec Matthew James, který se před ni vrhl. „Zasáhla ho kulka, která patřila mně,“ uvedla v rozhovoru s BBC. „Byl to nejodvážnější čin, jaký jsem kdy zažila. Musela jsem ho ale nechat na místě pod lehátkem, protože střelba neustále pokračovala,“ dodala. „Všude vládl chaos, těla plavala v hotelovém bazénu, který byl plný krve,“ řekla dál Wilsonová, jejíž přítel nakonec tři střelné rány přežil.

Tváří v tvář útočníkovi se ocitl také dvaadvacetiletý Brit Tom Richards. Atentátník prý přímo před jeho očima v hotelu střelil dva lidi do hlavy. „Podíval se přímo na mě, myslel jsem, že jsem mrtvý,“ uvedl Richards, kterého však rána minula a zranila jeho vedle stojící matku. Rychle se prý pak ukryli na toaletě, kde Richards ošetřoval kromě své matky i další mladou ženu, jež se tu s těžkým poraněním rovněž ukrývala. Na toaletách zůstali schovaní do příchodu tuniských bezpečnostních složek.

K útoku se přihlásila organizace Islámský stát. Odehrál se asi sto kilometrů jižně od tuniské metropole. Mladý útočník, kterého policie posléze usmrtila, střílel na pláži a v okolí hotelu Riu Imperial Marhaba. Kromě 39 mrtvých za sebou nechal také téměř 40 zraněných.