K zodpovědnosti za útok v Tunisku se přihlásil Islámský stát

Islámský stát (IS) se na Twitteru přihlásil k zodpovědnosti za teroristický útok v tuniském letovisku Sousse. Počet obětí útoku stoupl na minimálně 39, dalších 39 lidí utrpělo zranění. Tunisko v reakci na atentát uzavře během týdne kolem 80 mešit, které údajně podněcují k páchání násilí. Podle premiéra Habíba Sída fungují tyto mešity mimo státní dohled a šíří ve společnosti „svou propagandu a nenávist, aby tak podpořily terorismus“. Ministerstvo vnitra prý zakročí i proti dalším stranám a skupinám, které nedodržují ústavu země.

Tunisko nyní bude muset podle Sída přijmout „bolestivá, ale nutná“ bezpečnostní opatření. Prvním z nich podle něj bude povolání záložníků do aktivní služby, kteří budou hlídkovat po celé zemi. Horské oblasti na západě země, v nichž dlouhodobě operují islamističtí radikálové, prohlásila vláda vojenskými zónami. „Žádná země není v bezpečí před terorismem. Potřebujeme globální strategii pro všechny demokratické země,“ podotkl Síd.
  
„Jsme ve válce proti terorismu, který představuje vážné ohrožení naší národní jednoty během citlivého období, kterým náš národ prochází,“ konstatoval Síd, který vyzval všechny spoluobčany, aby se semkli a spolupracovali na porážce terorismu.

Muž kryl snoubenku vlastním tělem, je po smrti

Mezi oběťmi atentátu jsou podle dřívějších údajů Tunisané, Britové, Němci a Belgičané. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi mrtvými byli čeští občané, situaci ale prověřuje. Mezi mrtvými je i snoubenec šestadvacetileté Britky Seare Wilsonové. Kryl ji vlastním tělem. „Skočil do rány, která byla určená mně. Vděčím mu za svůj život. Vrhl se totiž přede mě, když začala střelba,“ prohlásil Wilsonová.

Události: Tunisko po útoku (zdroj: ČT24)

Útočníka se policii podařilo zabít na místě útoku. Jde prý o tuniského studenta pocházejícího z města Kajruván, o kterém dosud policie neměla žádné záznamy. Podle svědků vypadal atentátník jako turista, zbraň schovával pod slunečníkem, poté začal z kalašnikovu střílet na turisty. Z pláže prošel kolem bazénu do hotelu Riu Imperial Marhaba a neustále pálil na všechny kolem.

Tunisko bojuje se sílícím radikálním islamismem už od pádu autoritářského režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího v roce 2011. Situaci v zemi zhoršil i chaos, který zavládl v sousední Libyi a umožnil získat pozice radikálům hlásícím se k Islámskému státu. V řadách IS přímo v Iráku a Sýrii bojuje podle odhadů tuniských úřadů až několik tisíc Tunisanů. Řada z nich se prý už opět vrátila do vlasti.

V pátek ale teroristé neútočili jen v Tunisu. Desítky obětí si vyžádaly i tři další teroristické útoky, ke kterým došlo v KuvajtuFrancii a Sýrii. Islamističtí radikálové se vedle Tunisu dosud přihlásili pouze k atentátu na šíitskou mešitu v Kuvajtu. K útokům nicméně došlo jen pár dní poté, co mluvčí IS vyzval své stoupence, aby právě o ramadánu vystupňovali své akce proti křesťanům a šíitským i sunnitským muslimům, jejichž země proti islamistům bojují.

Vydáno pod