Bojovník Talibanu zabil deset afghánských policistů

Deset afghánských policistů zabil bojovník Talibanu, který se infiltroval do řad policie v provincii Uruzgán na jihu země. Jde o druhý takový útok za osm dní, ve stejné provincii zahynulo při podobném útoku minulý týden devět policistů.

„Vyšetřování ukázalo, že tento policista spolupracoval s Talibanem. Svých deset kolegů nejprve zdrogoval, a když byli v bezvědomí, postřílel je,“ řekl agentuře AFP mluvčí uruzgánského guvernéra Dóst Muhammad Najáb. Podezřelý poté ukradl policejní zbraně a uprchl. Policie po útočníkovi pátrá.

Taliban se k činu přihlásil prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida. Podle něj ale povstalci policisty zabili poté, co přepadli policejní stanoviště.

V jihoafghánské provincii Hílmand zabil Taliban za poslední tři měsíce 700 policistů a ovládá tam 65 procent území. Jednotlivá stanoviště totiž nehlídá tolik lidí, kolik by papírově mělo: Skoro polovina peněz na výplaty patří „neviditelným policistům“, kteří nebyli přítomni na stanovištích. Někteří měli volno, jiní tam zkrátka nebyli, v dalších případech jde dokonce o takzvané „mrtvé duše“. Jejich nadřízení ale přesto pobírali jejich platy, což odhalil nedávný korupční skandál.