Brit, který chtěl přejít na vlastní pěst Antarktidu, zemřel. Do cíle mu zbývalo 48 kilometrů

Britský polárník Henry Worsley zemřel na vyčerpání a dehydrataci poté, co se pokusil přejít jako první člověk na světě na vlastní pěst Antarktidu. Pětapadesátiletý bývalý armádní důstojník byl na cestě 71 dnů.

Worsley, který pochází z Londýna, zemřel na kompletní selhání orgánů, oznámila se zlomeným srdcem jeho manželka Joanna . Badatel zemřel „přes veškeré úsilí“ lékařů z kliniky v chilském Punta Arenas, dodala.

Worsley se vydal na cestu v listopadu. Trvat měla celkem osmdesát dnů. Trasa přes Antarktidu měřila 1770 kilometrů. Polárník s sebou táhl saně s jídlem, stanem a vybavením.

Henry Worsley na antarktické výpravě
Zdroj: John Stillwell/ČTK/PA

V říjnovém rozhovoru pro BBC uvedl, že chce být každých 24 hodin v kontaktu s logistickou základnou. Pokud by se dvakrát neozval, na místo jeho poslední polohy měl vyrazit tým záchranářů.

Henry Worsley během výpravy na Jižní pól v roce 2012:

Badatel chtěl svou výpravou finančně podpořit fond Endeavour, který pomáhá zraněným a nemocným vojákům. Jeho cestu osobně podporoval i britský princ William. Worsleyho pokus nakonec umožnil vybrat více než 130 tisíc liber (4,6 milionu korun).

Worsley se inspiroval slavnou Královskou transantarktickou expedicí, kterou v letech 1914 až 1916 uskutečnil irský polárník Ernest Henry Shackleton na lodi Endurance. Stejně jako Shackleton, ani Worsley svou cestu nedokončil.

Worsleyho plánovaná trasa
Zdroj: CNN/shackletonsolo.org

V pátek byl převezen do nemocnice poté, co byl asi 48 kilometrů před cílem nalezen zcela vyčerpaný. Ve svém posledním vzkazu z Antarktidy Worsley řekl: „71 dnů, které jsem strávil sám na Antarktidě, více než 900 mil, které jsem ušel, si vybraly daň na mém těle. Toto je konec mé cesty – tak blízko cíle.“

Prince Williama a Harryho zpráva o polárníkově smrti zarmoutila. „Byl to velmi odvážný a odhodlaný člověk. Jsme nesmírně hrdí, že jsme ho znali,“ konstatoval William.

Také fotbalista David Beckham na Instagramu napsal, že „žádná slova nemohou popsat smutek ze ztráty Henryho“. Beckham uvedl, že měl „štěstí, že se mohl setkat s Henrym, který sloužil naší zemi tolik let“.

Dobrodruh Bear Grylls na Twitteru napsal: „Jsme zničeni ztrátou jednoho z nejsilnějších mužů a nejstatečnějších vojáků, které znám. Modlíme se za jeho rodinu.“

Vydáno pod