Zima zabila v Polsku už desítky bezdomovců. Platí stav pohotovosti

V sousedním Polsku způsobily mrazy v uplynulých dnech nebývalý počet úmrtí. Na podchlazení tam od začátku zimy zemřelo už nejméně 90 lidí bez domova. Úřady proto vyhlásily stav pohotovosti – prosí o pomoc i samotné občany.

Lidé se mají pokusit s bezdomovci ve svém okolí mluvit, hlásit policii riziková místa a zabránit tak dalším zbytečným úmrtím. Policistům se to zatím příliš nedaří. Počty bezdomovců se v Polsku odhadují na několik desítek tisíc a mnozí mají svoji hlavu. „Bylo tady i mínus 25 stupňů. Ale dá se to přežít. Člověk se prostě jen musí dobře zabalit,“ říká muž, který odmítl poslechnout výzev úřadů.

Podobné osoby policisté nutit násilím nemohou, proto je alespoň vybaví teplým jídlem. „Vždycky jim říkáme, kde jsou teplé útulky. Bohužel jsou to ale často lidé, kteří se sami rozhodnou nocovat venku. Mají dostatek informací, ale rozhodnou se zůstat tam, kde jsou,“ říká policistka Paulina Psczolkowská.

Ti opatrnější přece jen vyhledávají ubytovny a útulky. Jejich vedení se přes osobní vzkazy a prosby snaží přilákat i další. Důvod, proč tolik bezdomovců i přesto zůstává venku a v mrazech umírá, není podle nich komplikovaný. „Hlavní příčinou smrti venku je alkohol. Ten člověk není střízlivý, myslí si, že je mu dobře a pak umrzne,“ říká vedoucí jedné z ubytovny Boleslaw Sameryt.

Polsko hlásí stav pohotovosti kvůli umrzlým bezdomovcům (zdroj: ČT24)

Desítky mrtvých také na Tchaj-wanu a v Japonsku

Pětaosmdesát obětí si vyžádalo na Tchaj-wanu nezvykle chladné počasí, které od víkendu sužuje východ Asie. Vlna mrazů postihla také Hongkong, jih pevninské Číny, Japonsko a Koreu. V Japonsku bylo kvůli sněhovým bouřím zrušeno 600 vnitrostátních letů, nejméně pět lidí přišlo o život a více než stovka utrpěla zranění.

Mnozí z 85 lidí, kteří zahynuli na Tchaj-wanu, byli senioři. Někteří byli nalezeni na ulicích, většina ale zemřela ve svých domovech. Tchaj-wan má subtropické podnebí, obvykle s mírnými zimami, takže v mnoha bytech není ústřední topení. V neděli však teploty klesly na pouhé čtyři stupně Celsia, což je šestnáctileté minimum.

Zamrzlý záliv Ťiao-čou u čínského Čching-tao
Zdroj: Yu fangping/ČTK/ZUMA

Podle lékařů smrt řady obětí způsobila náhlá zima, mnohé z nich podlehly srdečním a dýchacím obtížím, u dalších šlo o podchlazení. Na vině převážně není aktuální teplota, ale její náhlý pokles, který oběhový systém některých lidí nezvládl. Oběti pocházely převážně z Tchaj-peje. Metropole hlásí 66 mrtvých, dalších 16 registruje jihotchajwanské město Kao-siung a tři město Pching-tung.

Na jihokorejském ostrově Čedžu, který je vyhledáván pro teplé počasí a krásné pláže, uvázlo 90 tisíc turistů na letišti, které muselo být uzavřeno kvůli hustému sněžení. O víkendu teploty na ostrově klesly na minus šest stupňů Celsia a zrušeno bylo 1200 domácích a mezinárodních letů. V pondělí se letiště znovu otevřelo.

Zamrzající řeka Hangang v Soulu
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Hongkong naměřil nejnižší teplotu za posledních téměř 60 let, když rtuť teploměru ukázala tři stupně Celsia nad nulou. Místní úřady proto zavřely školy.

Jihočínská města Kanton a Šen-čen zažila po dlouhé době sněžení a déšť se sněhem padal také vůbec poprvé na jihojaponském ostrově Okinawa.

Zimní počasí udeřilo na několika místech jihovýchodní Asie (zdroj: ČT24)