Při případném odchodu Británie z EU Skotsko slibuje další referendum

Dlouho se mluví o tom, že odchod Británie z Evropské unie by nevyhnutelně ohrozil i její vlastní celistvost. Šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová o tom v rozhovoru pro BBC nenechala nikoho na pochybách. Pokud se Britové v letošním referendu vysloví pro opuštění Unie, Skotsko prý se svým vlastním hlasováním nebude dlouho čekat. Severní část Spojeného království totiž Evropskou unii opouštět nechce.

 „Demokratické rozhořčení z faktu, že budeme proti své vůli odstraňováni z Evropy, k němu (referendu) povede takřka nevyhnutelně,“ řekla Sturgeonová, která zároveň popřela, že by se v kampani před celobritským hlasováním snažila docílit odchodu Británie z EU, který by ospravedlňoval uspořádání nového skotského plebiscitu.

Skotská národní strana (SNP) již na svém říjnovém sjezdu rozhodla, že bude podporovat setrvání Británie v EU. Sturgeonová v této souvislosti opakovaně kritizovala britského premiéra Davida Camerona, který podle ní nedělá dost proto, aby přesvědčil voliče k prodloužení svazku s Bruselem.

Nicola Sturgeonová
Zdroj: ČTK/AP

V předloňském skotském referendu vyhráli stoupenci setrvání Skotska v Británii poměrem 55 ku 45 procentům. Od té doby však popularita SNP dále stoupla a o možnosti dalšího referenda se mluví stále častěji.

Šéfka SNP rovněž BBC řekla, že by se měl Cameron vyvarovat vypsání referenda na červen, které zvažuje, neboť by to bylo „bezohledné“ vůči Skotsku, kde by kampaň kolidovala s volbami.

Britská vláda zvažuje několik termínů, z nichž 23. červen patří podle médií k těm nejčasnějším. V jeho prospěch podle deníku The Guardian hraje fakt, že ještě nebude vrcholit očekávaná letošní vlna přívalu migrantů do Evropy a rovněž britská ekonomika by mohla podle očekávání Londýna v té době vykazovat lepší výsledky než později. Oba tyto faktory by podle představ vlády mohly posílit podporu setrvání v EU.

Vydáno pod