V Německu obviňují ruského novináře ze šíření nenávisti – kvůli sporné reportáži

Reakce na kontroverzní ruskou reportáž (zdroj: ČT24)

Berlínský zpravodaj přední ruské televize čelí v Německu obvinění ze šíření nenávisti - svými reportážemi prý brojí proti běžencům. Kremlem vlastněná stanice odvysílala reportáž o údajném znásilnění 13leté dívky migranty. Zpráva vyvolala v Německu velké emoce, podle policejního vyšetřování se ale nic takového nestalo.

Reportáž popsala příběh 13leté dcery ruských migrantů, která měla zmizet 11. února před berlínským nádražím Mahlsdorf během cesty do školy. V příspěvku vystupuje žena, která je představena jako teta děvčete. Podle ní dívka nastoupila do auta s trojicí cizinců blízkovýchodního vzhledu – ti ji poté údajně znásilnili.

Dívka se následujícího dne objevila ve své domovské berlínské čtvrti a podle místní policie byla skutečně krátce nahlášena jako pohřešovaná. Následoval výslech a zjištění, že informace vyšetřovatelů se od těch prezentovaných v reportáži podstatně liší.

Podle našich zjištění nedošlo k únosu ani ke znásilnění. Máme informace, že došlo k sexuálnímu kontaktu s jejím souhlasem. Věc proto vyšetřujeme jako zneužití dítěte.
Martin Steltner
Mluvčí státního zastupitelství v Berlíně

Policie s ohledem na ochranu dívčiny identity k případu promluvila, až když kauza začala žít vlastním životem. Situace navíc využila krajní pravice a prokremelské weby. Záběry jiné ruské televize například ukázaly demonstraci v Berlíně, kde mluví žena představená jako sestra údajné oběti. Zátiší kolem ní tvořily vlajky radikální Národnědemokratické strany Německa.

Reportáž vyvolala v Německu silné vášně
Zdroj: ČT24

Sám reportér ruského Prvního kanálu se objevil na shromáždění týden po vypuknutí aféry. Obvinění t toho, že příběh dívky využil k protiněmecké propagandě tam důrazně odmítl. „Příběh, o kterém vypráví naše reportáž, je pravdivý, a trvám na něm. Došlo v něm k tragédii, o které jsme vypověděli,“ zmínil Ivan Blagoj.

Zprávu o údajném znásilnění jako první zveřejnil muž jménem Heinrich Groth. Jde o pořadatele protivládního protestu a jednoho z provozovatelů málo známého webu Genosse s podtitulem „Stránka sovětských Němců.“ Tvrdí, že jeho informace jsou zaručené, prý na rozdíl od těch policejních, kterým – stejně jako lidé kolem něj – nevěří.

Do celé kauzy se vložil i Kreml. Ambasáda v Berlíně se ústy svého mluvčího ohradila proti žalobě na reportéra Prvního kanálu. Oproti protestujícím ale velvyslanectví dosavadní závěry policejního vyšetřování nezpochybnilo.

Vydáno pod