Přelomový verdikt: Mladé popové celebrity v Japonsku smí randit

Mladé popové hvězdy se radují – soud v Tokiu v případě třiadvacetileté zpěvačky rozhodl, že nemusí platit téměř deset milionů jenů (asi dva miliony korun) odškodnění, které po ní požadují její bývalí manažeři za to, že porušila zákaz o nerandění. Dívka měla vztah se svým fanouškem.

V roce 2012 zpěvačka podepsala smlouvu s agenturou, v níž se mimo jiné psalo, že nesmí s nikým chodit, jinak po ní manažeři budou požadovat odškodnění.

Soudce Kacuja Hara nyní rozhodl, že podobné pravidlo zasahuje do práva jednotlivce na štěstí, které zaručuje japonská ústava. „Musíme si uvědomit, že zakazovat popovým idolům rande tím, že po nich budeme požadovat náhradu škody, to zachází už příliš daleko,“ konstatoval Hara. „Jednotlivec má právo na vztah, který obohacuje život,“ dodal.

Jméno zpěvačky ani společnosti, která ji zažalovala, nebylo zveřejněno. Podrobnosti případu ale odpovídají sedmičlenné dívčí skupině Aoyama St. Hachamecha (Divoké a šílené), která jako většina skupin japonského popu staví krom chytlavých melodií také na dojmu pubescentní naivity podtržené skrovnými oblečky.

V roce 2014 se objevily zprávy, že dvě členky musely skupinu nečekaně opustit kvůli „špatnému zdraví“.

„Spustit“ se s fanoušky? Neodpustitelné

O několik měsíců později manažerská společnost skupiny MovingFactory zveřejnila rozzuřené prohlášení, v němž uvedla, že bude požadovat náhradu škod od žen, které se „spustí s fanoušky“. „Zradily členky skupiny i všechny jejich fanoušky. To nemůžeme odpustit,“ napsala společnost na svých internetových stránkách.

Na japonské popové scéně je velká konkurence a na umělce jsou často kladeny extrémní nároky. Hvězdy mají být samy, aby jejich fanoušci nepřišli o své sny. V loňském roce byla sedmnáctiletá zpěvačka donucena zaplatit za porušení pravidla 650 tisíc jenů.

Nejslavnější případ se týkal Minami Minegišiové, členky popové skupiny AKB48. Ta šokovala fanoušky tím, že si oholila hlavu a natočila video, na němž se plačky omlouvala za to, že strávila noc s přítelem.

„Je mou povinností být vzorem pro mladší členky. Vše, co jsem udělala, je moje chyba. Je mi to líto. Asi mi nemůžete odpustit, ale první věc, na kterou jsem pomyslela, bylo, že nechci odejít z AKB48,“ prohlásila dívka na videu.

Oholení hlavy je v Japonsku tradiční akt kajícnosti, video ale zhlédly miliony lidí v zahraničí, kteří to považovali za extrém. Minami se zastali také fanoušci, kteří zdůrazňovali, že dívka má právo na soukromý život.