Kolín nad Rýnem zažil další razii, policie nechce na karnevale atrapy zbraní

Policisté v Kolíně nad Rýnem provedli v noci na pondělí rozsáhlou razii zaměřenou na lidi podezřelé z pouliční kriminality, kteří se mohli podílet i na silvestrovských útocích. Policie zkontrolovala stovku lidí a zadržela 12 osob, podezřelých z nelegálního pobytu v Německu.

Policisté zasahovali na předměstí Kalk na východě Kolína, kde kontrolovali především herny a restaurace, které jsou považovány za útočiště zločineckých skupin. Mimo jiné pátrali po mobilních telefonech, které byly ukradeny o silvestrovské noci při hromadných útocích na ženy v okolí kolínského hlavního nádraží a katedrály.

Podle policejního mluvčího se razie zaměřila především na skupiny podezřelých pocházejících ze severní Afriky. Při kontrolách odhalili policisté 12 lidí, kteří u sebe neměli doklady nebo je neměli v pořádku. Vyšetřovatelé mají podezření, že se tito lidé zdržují v Německu nelegálně.

V krátké době je to už druhá razie, kterou provedla policie v Severním Porýní-Vestfálsku. O víkendu zasahovali policisté v Düsseldorfu, kde zkontrolovali na 300 lidí a 40 jich zadrželi kvůli podezření z nelegálního pobytu v zemi.

Německo loni repatriovalo téměř 21 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl, což je dvojnásobek oproti roku 2014. Dobrovolně jich odcestovalo dalších 37 tisíc, z toho 90 procent tvořili občané Kosova, Albánie a Srbska. V zemi zůstává zhruba 200 tisíc lidí, kteří by ji měli opustit; padesáti tisícům z nich hrozí nucená repatriace.

Policie má podezření, že se skupiny pouličních zlodějů podílely na silvestrovských incidentech v Kolíně i v dalších městech. Podle svědků i policie se v centru Kolína nad Rýnem sešlo o silvestrovské noci na tisíc lidí arabského a severoafrického původu. Z davu se vyčlenily skupiny mužů, kteří obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. Kolínská policie přijala kvůli incidentu 766 trestních oznámení, z toho polovina je kvůli sexuálnímu napadení.

Podobné incidenty se o silvestrovské noci staly i v Hamburku, kde policie přijala na 200 trestních oznámení, a v menší míře také v dalších velkých německých městech. Události vyvolaly v zemi diskuzi o tom, do jaké míry se na obtěžování a krádežích podíleli nově příchozí běženci.

Dvanáct lidí zadržela policie v Kolíně nad Rýnem při rozsáhlé noční razii (zdroj: ČT24)

Američanka Caitlin Duncanová, která se oslav v Kolíně zúčastnila, listu The New York Times řekla, že naopak díky pomoci syrských uprchlíků se jí podařilo násilníkům utéct.

Německá policie žádá, aby lidé na karneval nenosili atrapy zbraní

Německá policie žádá, aby lidé při nadcházející karnevalové sezoně nepoužívali jako součást kostýmu realistické atrapy zbraní. Podle policistů by takové předměty mohly vyvolat obavy u ostatních návštěvníků karnevalu, protože v německé společnosti panuje od silvestrovských událostí v několika městech napětí. Lidem s atrapami zbraní hrozí i policejní kontroly.

„Tyto hračky by v jednotlivých případech mohly být zaměněny za skutečné zbraně, což by mohlo vyústit ve střet s policejními složkami,“ řekl v televizi N24 mluvčí kolínské policie. Podle něj by lidé měli dobře zvážit, co je vhodné si na sebe vzít, a co ne.

Al-Káida soupeřící s Islámským státem byly k vidění na karnevalu v roce 2015
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

„Samozřejmě nemůžeme nikomu nařizovat, jakou si má vzít masku. Bylo by ale žádoucí, aby lidé letos projevili určitou soudnost,“ řekl v rozhlasové stanici WDR mluvčí policie v Mönchengladbachu Jürgen Lützen. „Tím chci říct, že pokud se někdo převleče za džihádistu nebo za nějakého jiného bojovníka, a dokonce si vezme atrapu opasku s výbušninami, podle našeho názoru tím jednoznačně přestřelí,“ dodal.

Na sociálních sítích a v komentářích pod články na internetu však policie čelí kvůli svému doporučení kritice. „Jestli nám chtějí vzít kostýmy, které nosíme už od dětství, pak můžou rovnou zakázat celý karneval,“ napsal na Twitteru jeden z uživatelů. Další se ptá, jestli po doporučení nebrat si atrapy zbraní nebude následovat zákaz konzumace alkoholu během karnevalu.

Atrapy zbraní patří mezi běžné doplňky kostýmů vojáka nebo kovboje, které patří v Německu mezi oblíbené a pravidelně se v karnevalových průvodech objevují v hojném počtu. V obchodech po celé zemi jsou přitom nyní k dostání realisticky vyhlížející napodobeniny ručních granátů nebo pistolí.