Počet útoků na muslimy ve Francii se loni ztrojnásobil, země je bude tvrdě trestat

Počet útoků proti muslimům ve Francii se v roce 2015 ztrojnásobil oproti předchozímu roku na asi 400. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v rozhovoru pro francouzský deník La Croix útoky odsoudil a vyzval k přísnému potrestání autorů podobných činů. Současně se vyjádřil i k tvrdému stíhání přívrženců islámského radikalismu.

Ministr je přesvědčený, že ve Francii „ohromná většina muslimů trpí tím, že jejich náboženství je odváděno na scestí hrstí jednotlivců, kteří vedou nepřijatelné proslovy“. V zemi podle něj nyní v islámské obci probíhá velmi pozitivní jev, který ministr vnímá jako posilování republikánských hodnot mezi muslimy. Je třeba je od toho neodrazovat nějakými urážejícími slovy.

Cazeneuve současně zdůraznil, že je nutné bojovat proti všem muslimům, kteří se vzdalují republikánským hodnotám a vydávají se na cestu islámského radikalismu. Sdělil, že od začátku roku 2015 nechal vyhostit 40 muslimských představitelů, kteří ve jménu islámu šířili nenávist. Výjimečný stav zavedený loni v listopadu podle ministra také umožnil provést 45 razií v mešitách a dalších islámských duchovních centrech, z nichž deset úřady zavřely. Vláda také zakázala tři muslimská sdružení, která se vydávala za kulturní, ale propagovala radikalismus.

Od listopadu se ve Francii celkem uskutečnilo podle ministra přes tři tisíce domovních prohlídek, které umožnily zabavit na 500 zbraní. Bezpečnostní síly zatkly 400 lidí, z nichž 42 bylo formálně obviněno. Asi 400 lidem bylo nařízeno domácí vězení a některým z nich hrozí trestní stíhání. „Bezpečnostní služby budou pokračovat ve velmi obezřetném dohlížení na osoby, které mohou představovat nebezpečí,“ dodal člen levicové vlády.

Cazeneuve volá po přísnějším stíhání přívrženců radikálních islamistů (zdroj: ČT24)

Protimuslimské nálady ve Francii a mobilizaci vlády proti islamistům vyvolaly dva atentáty, při nichž loni v lednu a listopadu v Paříži džihádisté zabili 147 lidí a další stovky jich zranili. Bezpečnost v ulicích francouzských měst pomáhá zajišťovat armáda. Výjimečný stav v zemi by měl skončit koncem února.