K útoku na pákistánskou univerzitu se hlásí odnož Talibanu, zemřely desítky lidí

Pákistánské bezpečnostní složky zneškodnily skupinu atentátníků, která zaútočila na univerzitu ve městě Čársadda v severozápadním Pákistánu. K útoku se přihlásila jedna z frakcí pákistánského hnutí Taliban. Ozbrojenci stříleli na studenty i učitele. Na místě jsou nejméně dvě desítky mrtvých a šedesát zraněných.

Podle zdrojů zpravodajského kanálu Geo TV se teroristé dostali do areálu Univerzity Báči Chána kolem půl desáté ráno místního času. Pomohla jim hustá mlha. Nejprve došlo k několika výbuchům, poté začali ozbrojenci střílet na studenty v učebnách i na ubytovně.

Policie a armáda následně všechny čtyři útočníky zneškodnily. Během operace byla z areálu evakuována většina lidí, někteří ale uvízli uvnitř spolu s útočníky.

„Slyšeli jsme střelbu v zadní části areálu. Mysleli jsme si, že tady někdo bojuje. Potom se ale palba zintenzivnila. A tak jsme se zavřeli do místnosti a nevycházeli. Bezpečnostní síly nás pak přišly zachránit. Byli odvážní. Stejně jako vojáci,“ prohlásil jeden ze zachráněných studentů Ajzaz Chán.

Lidé strašně zmatkovali a panikařili. Můj kamarád dokonce vyskočil z budovy. A ta je opravdu vysoká. Přesto skočil. Byl strašně vyděšený. Viděli jsme islamisty, jak zpívali ,Bůh je velký‘. 
Přeživší student

Hlášeny jsou zatím dvě desítky mrtvých. Korespondent britského Telegraphu hovoří až o 30 obětech. Jsou mezi nimi studenti, členové ostrahy, policisté a nejméně jeden učitel. „Většina studentů, kteří zahynuli kulkami útočníků, byla zabita v ubytovně pro chlapce,“ řekl AFP šéf regionální policie Saíd Vazír. Několik těl zůstává uvnitř areálu, sdělil CNN šéf místních záchranářů Bilal Faiz.

Místní média hovoří o jednom hrdinném učiteli - Saíd Hamíd Hussain se prý snažil chránit studenty, když po útočnících střílel z vlastní zbraně.

Otec jedné studentky novinářům sdělil, že mu dcera zavolala, když útok začal. „Spěchal jsem na univerzitu, teď má vypnutý mobil. Hledal jsem ji ve všech nemocnicích, ale nenašel jsem ji,“ prohlásil plačící muž.

Útok na univerzitu v Pákistánu
Zdroj: REUTERS/ARY News

Univerzita byla založena v roce 2012. Pojmenována je po Paštúnovi Chánovi - příteli Gándího. „Byl to člověk, který prosazoval mírovou koexistenci. Sice byl proti britské kolonizaci Indie, ale byl to muslim, jehož by současný Taliban označil za nepřítele víry, kterou vyznává,“ poznamenal redaktor ČT Pavel Novotný.

Podle vicekancléře Fazala Rahima studují na univerzitě tři tisíce studentů. Ve středu se v areálu nacházelo 600 návštěvníků kvůli recitálu moderní poezie na počest Chána, ale nevyučovalo se. 

Podle svědků nebyla univerzita dostatečně zabezpečená

Rodiče studentů si podle agentury Reuters stěžují, že v areálu nebyla dostatečná bezpečnostní opatření. Podle novinářky Terezy Engelové svědci hovoří o tom, že zezadu byla nízká zídka, kterou útočníci snadno překonali.

„Provincie Chajbar Pachtunchvá, kde se nachází Čársadda, je považována za vůbec nejnebezpečnější. Bezpečnostní opatření jsou tu proto přísná, bezpečnostní rámy jsou nezbytností,“ podotkl tajemník českého velvyslanectví v Islámábádu Lukáš Musil.

Informace o Češích, kteří by byli v této oblasti, nemáme. Ti, kteří jsou registrováni v databázi Drozd, jsou v pořádku a nevyskytují se v této oblasti.
Lukáš Musil
tajemník českého velvyslanectví v Islámábádu

K útoku se přihlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban. „Naši sebevražední atentátníci dnes provedli útok proti univerzitě Báči Chána,“ sdělil AFP telefonicky velitel jedné z frakcí pákistánského Talibanu Umar Mansúr.

Útok byl podle něj spáchán v odvetě za rozsáhlou protiteroristickou ofenzivu, kterou v současné době pákistánská armáda vede na kmenových územích na severozápadě Pákistánu u hranice s Afghánistánem. Mansúr současně pohrozil, že Taliban zorganizuje nové atentáty.

Oficiální mluvčí Pákistánského hnutí Taliban zodpovědnost za útok popírá

Oficiální mluvčí Pákistánského hnutí Taliban Muhammad Churasání ale agentuře Reuters později řekl, že jeho hnutí za útokem nestojí. Atentát odsoudil jako „protiislámský“.

Radikální skupiny chtějí dát najevo: ‚Sice jste nám do určité míry zavařili, ale stále jsme tady a máme co říct'. Proto si myslím, že útočí opět na školu, je to svým způsobem symbolické – po loňském útoku, který odpálil operaci pákistánské armády v Severním Vazíristánu, což bylo místo, odkud Taliban, Al-Káida a další radikální skupiny plánovaly většinu svých útoků. Zasadilo jim to poměrně těžkou ránu.
Tereza Engelová
novinářka

„Taliban útočí jednak na veškeré státní instituce, jednak na vzdělávání západního typu. Mluví o tom, že tyto univerzity připravují lidi pro armádu,“ vysvětlil redaktor ČT Pavel Novotný, který připomněl, že Taliban v současné době soutěží o přízeň sponzorů s Islámským státem (IS).

Taliban
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Pákistánský premiér: Útok na studenty je zbabělý čin

„Premiér Muhammad Naváz Šaríf je hluboce zarmoucen smutnou událostí, kterou je útok teroristů na Univerzitu Bacha Chána v Čarsadě, který údajně vedl ke ztrátě lidských životů a zranění řady dalších,“ uvedl úřad pákistánského premiéra.

Premiér považuje útok teroristů na nevinné studenty za zbabělý čin, který nemůže ospravedlnit žádné náboženství. „Jsme rozhodnuti splnit své závazky a vyhladit teroristy,“ konstatoval premiér, který je nyní v Curychu.

Zpráva o útoku ozbrojenců přišla jen pár dnů poté, co byly v Péšávaru uzavřeny některé školy kvůli varování úřadů před podobnou akcí radikálů. Čarsada leží pouhých 50 kilometrů od Péšávaru, kde Taliban zabilo v roce 2014 na 130 studentů ve vojenské škole.