IS dal svobodu stovkám žen a dětí ze syrského Dajr az-Zauru

Radikálové z Islámského státu (IS) propustili dvě třetiny rukojmích zadržených při sobotní ofenzivě syrského města Dajr az-Zaur. Ze čtyř stovek rukojmích z řad civilistů se jich na svobodu dostalo 270, většina z nich jsou ženy a děti. Asi tři stovky lidí ale při této akci islamistů už zemřely.

Dajr az-Zaur je spojnicí mezi hlavní základnou IS ve městě Rakká a oblastmi pod kontrolou islamistů v sousedním Iráku. Lidé v Dajr az-Zauru žijí v neustále se zhoršujících podmínkách a trpí vážným nedostatkem potravin. Podle nepotvrzených informací, které má k dispozici OSN, tam v loňském roce zemřelo hladem 15 až 20 lidí.

Dvousettisícové město ovládala až do sobotního útoku radikálů syrská armáda. Islamistům se rychle podařilo dobýt asi 60 procent města. Zajali stovky lidí, u nichž se očekávalo, že jsou po smrti. Radikálové ale nakonec většinu žen a dětí propustili.

Desítky mužů čeká převýchova

Domů se nicméně nevrátila zhruba padesátka mužů mezi čtrnácti a 55 lety. Pokud byli napojeni na syrský režim, čeká je trest – jinak půjdou na náboženskou převýchovu.

Podle syrských oficiálních zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters, se armáda snaží útoky islamistů odrážet, jejich ofenziva ale neustále pokračuje. IS prý využívá zejména toho, že oblast v posledních dnech zasáhla silná písečná bouře, která snížila viditelnost.

Irácké armádě se mezitím daří vytlačovat IS z dobytých území. Naposledy získala město Ramádí, důležitou křižovatku nedaleko Bagdádu. Problémy ale zůstávají - místo vlády tady totiž převzaly kontrolu šíitské milice a začaly terorizovat místní sunity.

„Všechny zbraně musí být v rukou vlády. A jakákoli zbraň, která nebude pod kontrolou, ohrožuje občany a bezpečnost. Ti, kdo použijí zbraně proti lidem nebo jejich majetku, nejsou nic jiného než Islámský stát nebo podporovatelé bojovníků Islámského státu,“ podotkl irácký premiér Haider al-Abádí.

Podle zprávy OSN si boje Islámského státu jen v Iráku vyžádaly od ledna 2014 do loňského října na devatenáct tisíc životů. Přes 36 tisíc dalších je zraněných.

„Čeho je moc, toho je příliš. I válka má svá pravidla - nastal čas je začít vynucovat. V roce 2014 bylo 92 procent lidí, kteří zemřeli nebo se zranili, zasaženo tříštivými zbraněmi používanými v obydlených oblastech. Tenhle masakr nevinných lidí už nesmí pokračovat,“ konstatoval zástupce generálního tajemníka OSN Jan Eliasson.

Ještě horší jsou statistiky sousední Sýrie. Počty obětí konfliktu přesáhly jen za loňský rok 55 tisíc. Přes 13 tisíc z nich byli civilisti. Válku v zemi komplikuje množství bojujících stran - vedle Islámského státu a jednotek Bašára Asada v Sýrii operují desítky opozičních hnutí.