O původu pachatelů se nezřídka mlčelo, tvrdí část německých policistů

Kauza kolem silvestrovských sexuálních útoků v německých městech otřásla tamní policií. Začínají se navíc množit názory, že kritizovaný způsob vyšetřování rozhodně nebyl ojedinělým případem. Někteří policisté obviňují své nadřízené, že o podobných útocích věděli dříve a původ pachatelů zatajovali. Nově jmenovaný šéf kolínské policie tak bude mít hned zkraje funkce napilno.

Na přečiny běženců upozorňují třeba zaměstnanci policejní stanice v hamburské čtvrti Reeperbahn. Už během silvestrovské noci tam sepisovali první obvinění ze sexuálních útoků, jejich nadřízení se prý ale k incidentům zachovali podezřele přezíravě – ať už kvůli lenosti, či záměrně.

„Píšeme zprávy, které samozřejmě vidí služební a policejní vedení. Dostávám ovšem velmi málo doplňujících dotazů. Vezmou to na vědomí, a to je vše,“ popisuje policistka Christine Höxtermannová medoty, na které si prý stěžuje řada jejích kolegů.

Policejní stanice v hamburském Reeperbahn
Zdroj: ČT24

V Hamburku, stejně jako v Kolíně, začal skutečný rozměr silvestrovského dění vycházet najevo až s odstupem řady dní. Policie nicméně tvrdí, že původ podezřelých záměrně netajila. Jako obvykle se prý držela kodexu, podle kterého může národnost pachatelů zveřejnit, jen pokud k tomu má pádný důvod.

Běženci byli za loňský rok v Německu trestáni celkem ve 140 tisících případů. Údaj, který na první pohled vyznívá varovně, ale statisticky nijak nevybočuje z celospolečenského průměru. Jinými slovy: Mezi migranty není nijak více zločinců než mezi Němci. Problémem proto není množství případů, ale spíš jejich koncentrace na konkrétních místech.

Kritika zevnitř policie kvůli deliktům migrantů (zdroj: ČT24)

Množí se lokality, kde k deliktům uprchlíků dochází stále častěji. Podobnou zkušenost mají v hornosaském Braunschweigu – tamní šéf kriminalistů Ulf Küch se proto rozhodl zřídit speciální tým, který měl vyšetřovat nárůst krádeží a vloupání. Podle jeho slov prý následovala nervózní reakce ze strany politiků. „Nadhazovali otázku, jestli naše vyšetřování nezneužijí rasistické skupiny k přihřívání své hnědé polévky,“ zmiňuje.

Právě váháním po Silvestru dali policisté a politici munici svým kritikům. Jejich obviněním kvůli mlčení nově čelí i starostka Kolína nad Rýnem. Tvrdí, že se o národnostech podezřelých ze sexuálních útoků dozvěděla až 7. ledna z médií. Podle deníku Rheinische Post jí ale policie výsledky pátrání oznámila už o dva dny dříve.