Vědci hlásí nález ztraceného města v Hondurasu

Vědci nalezli doklad dalšího města předkolumbovské éry (zdroj: ČT24)

Nehostinná džungle středoamerického Hondurasu ukrývala tisíc let staré ztracené město. Se slibnou zprávou přišli tamní archeologové a rovnou naznačili, že klidně může jít o bájné království někdejšího opičího krále, které kdysi fascinovalo americké badatele i čtenáře. Doklad předkolumbovské kultury nesou nalezené rituální stolce, zdobené nádoby nebo stylizované sochy zvířat.

Po stopách města ukrytého v honduraské džungli se údajně vydal i první velký kolonizátor Střední Ameriky – Španěl Hernán Cortéz. Lokalitu si představoval jako pohádkově bohaté město z bílého kamene, o 400 let později spojil Theodor Morde představivost s badatelskou vášní a oživil mýtus „království opičího krále".

Aktuální objevy jsou podle vědců méně senzační, ale o to cennější. „Mluvíme tu o nálezech z roku tisíc až dvanáct set po Kristu, tyto informace ale musíme potvrdit,“ uvádí ředitel honduraského archeologického institutu Virgilio Paredes.

Archeologické nálezy v honduraské džungli
Zdroj: ČT24

Vědci pracují na východě země, zhruba tři sta kilometrů od hlavního města. Mezi jejich objevy patří zdobené nádoby a rituální stolce, které zřejmě používali jen náčelníci. Cenným artefaktem je i socha znázorňující jaguára, který je pro zdejší náboženskou kulturu typický. Dosud znalci popsali a zakonzervovali asi šest desítek artefaktů. Pokračovat budou kolem uměle vytvořených kopců ve tvaru pyramid, které v oblasti pomohla vytipovat letadla.

O jak významný objev pro Honduras jde, dokládá i osobní návštěva prezidenta Juana Hernándeze. „Dnes jsme ukázali světu dva artefakty, ale už můžeme snít o tom, co všechno země vydá v dalších třech, čtyřech, dvaceti nebo padesáti letech,“ komentovala hlava státu.

Odkryté město sice nepatří k sousední mayské kultuře, říše z poloostrova Yucatán ale měla podle vědců na ukryté město nepochybný vliv.

Vydáno pod