Obtěžování žen v bazénu je nepřípustné, poučuje migranty brožura, která se osvědčila v Mnichově

S uprchlickou vlnou se ukázalo, že bude nutné poučit některé migranty, jak se chovat na plovárnách. V německém Bornheimu nedávno skupina přistěhovalců obtěžovala ženy. Vznikají proto nejrůznější letáčky – jednu takovou brožuru vytvořil v roce 2013 provozovatel bazénů v Mnichově Münchener Stadtwerke, který s ní teď slaví úspěch.

Bornheim minulý týden zakázal vstup uprchlíkům z místní ubytovny poté, co migranti při návštěvě městského bazénu verbálně a neslušnými gesty obtěžovali ženy. Běžencům se ale již podařilo vysvětlit roli ženy a muže v německé společnosti, a tak se přistěhovalci opět mohou přijít koupat, oznámil radní Markus Schnapka.

Případ Bornheimu ukázal, že je třeba vysvětlit migrantům místní zvyky. „Ke každé ženě a každému muži je třeba se chovat s úctou. Sexuální obtěžování, například neslušná gesta, vyjadřování a tělesné přibližování a také nežádoucí dotýkání nejsou povolena,“ hlásá nápis, který se nově objevuje na německých koupalištích.

Řada německých měst nyní přebírá brožuru mnichovské společnosti Münchener Stadtwerk. Vznikla před třemi lety poté, co se ukázalo, že se mnozí migranti chovají na plovárnách nevhodně – mnozí z nich neustále skákali do vody, takže ostatní nemohli plavat.

Letáčky jsou psané anglicky, arabsky, somálsky, ale i paštunsky. Píše se v nich například o tom, že je nepřípustné obtěžovat ženy, ať už na sobě mají jakékoli oblečení. Obsahují také varování, že skákání do vody je nebezpečné pro neplavce. Text je doplněn obrázky, takže je srozumitelný i negramotným.