Jeden z pohřešovaných knihkupců z Hongkongu se objevil v čínské televizi

Čínský knihkupec Gui Minhai, který záhadně zmizel loni na podzim, se objevil v čínské televizi. Gui je spolumajitelem nakladatelství Mighty Current, které vydává knihy kritizující čínskou komunistickou vládu. Po něm zmizeli a stále se pohřešují další čtyři knihkupci spolupracující s tímto nakladatelstvím, což vzbudilo obavy, že je unesli agenti čínské tajné služby.

„Dobrovolně se vracím, rozhodl jsem se nést osobní zodpovědnost,“ řekl rozrušeně v čínské televizi Gui, který byl naposledy viděn v říjnu ve svém prázdninovém sídle v Thajsku. Podle agentury Nová Čína se Gui sám vzdal policii v říjnu poté, co byl od srpna 2006 na útěku. Gui byl v minulosti odsouzen ke dvěma letům vězení s dvouletou podmínkou za to, že před jedenácti lety řídil opilý a zabil studentku ve východočínském městě Ning-po. Nyní je podle agentury Nová Čína podezřelý z dalších trestných činů.

„Ačkoli mám švédské občanství, cítím se být Číňanem. Doufám, že Švédsko bude respektovat mé rozhodnutí a nechá mě vyřešit mé problémy,“ řekl Gui v čínské televizi. Začátkem měsíce švédské ministerstvo zahraničí oznámilo, že řeší jeho zmizení s čínským velvyslancem ve Švédsku.

Agentura Reuters uvedla, že Guie není možné kontaktovat a že není jasné, zda má právníka. Jeho dcera Angela, která žije v Británii, řekla, že nové informace čínské tiskové agentury nemůže potvrdit. Ale je stále přesvědčena, že jejího otce unesli a že to souvisí s jeho zaměstnáním.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čtyři pohřešovaní knihkupci, z nichž jeden má britské občanství, zmizeli v Hongkongu v prosinci. Bojovníci za lidská práva obviňují Peking, že nechal knihkupce unést z Hongkongu na pevninskou Čínu. Někdejší britská kolonie Hongkong se sice v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, ve srovnání s pevninskou Čínou má ale stále jistou autonomii i svobodu slova.

Pohřešovaní jsou zaměstnanci či spolumajiteli knihkupectví Causeway Bay, jež spadá pod nakladatelství Mighty Current a prodává materiály kritizující vedení v Pekingu. Často zveřejňuje informace o soukromém životě čínských vůdců a jejich rodin. V pevninské Číně jsou tyto materiály zakázány, ale čínští turisté je při návštěvě Hongkongu vyhledávají.

Vydáno pod