Exkluzivní večeře v Miláně? Nejlépe ve vězení

První restauraci s výstižným názvem Ve vězení (In Galera) otevřeli nedávno v Itálii. S nápadem přišla cateringová společnost, která dodává jídlo do nápravného zařízení na milánském předměstí Bollate. A trefila se do černého: vězni pod vedením profesionálního šéfkuchaře vaří tak dobře, že kdo chce ochutnat, musí si stůl na večeři rezervovat včas.

O práci v restauraci je mezi odsouzenými velký zájem. Šanci má ale jen ten, kdo si odseděl alespoň třetinu trestu, vzorně se chová a nemá žádné problémy s alkoholem a drogami. Řemeslo se učí od profesionálů - šéfkuchaře a vrchního z luxusního hotelu.

Vězni přitom nejsou jen za plotnou, ale obsluhují i hosty v restauraci za zamřížovanými okny. Někteří přiznávají, že během prvních dnů pro ně bylo nejtěžší přijít po mnoha letech ve vězení do kontaktu s lidmi z vnějšího světa.

V Itálii otevřeli první restauraci za mřížemi (zdroj: ČT24)

V restauraci In Galera se podařilo svět za mřížemi s tím venku propojit. „Když jsem tu začal pracovat, kolegové mi říkali: Ty ses snad zbláznil! Opustíš dobré místo, abys šel do vězení? Ale vůbec toho nelituji – naopak,“ říká vrchní Massimo Sestito.

Vězni si dovednosti číšníka osvojují krok za krokem a doufají, že si díky nabytým zkušenostem na svobodě snáz najdou práci. Už teď vydělávají kolem tisíce eur měsíčně. Chystají tu neotřelé variace pokrmů: těstoviny se zvěřinou a kaštanovou omáčkou nebo bažanta nadívaného lískovými ořechy.

Minimalisticky zařízená místnost v areálu věznice obehnané vysokou zdí má kouzlo zakázaného ovoce. Za delikatesami a dobrým vínem na vězeňském jídelníčku neváhají přijet ani lidé z centra Milána. „Často slýchám větu ‚pojďme se najíst do vězení‘. Opravdu ale věřím, že pro nás je to příležitost, jak sem přitáhnout lidi, kteří by se jinak k vězení nikdy nepřiblížili,“ vysvětluje Massimo Parisi, ředitel věznice Bollate.