Výzvu k nenošení jarmulky odmítají francouzští židé i prezident Hollande

Francouzský prezident Francois Hollande i představitelé francouzských židů odmítají úterní doporučení hlavy židovské obce v Marseille, aby nenosili typickou čepičku, zvanou jarmulka či kipa. Podle Hollanda je neúnosné, aby se francouzští občané schovávali kvůli své víře.

Debatu o nošení pokrývky hlavy, která vyjadřuje úctu k bohu, vyvolal pondělní útok patnáctiletého tureckého Kurda, který v Marseille mačetou zranil pětatřicetiletého židovského učitele. Předseda židovské konzistoře v Marseille Zvi Ammar poté doporučil svým souvěrcům v přístavním městě na jihu Francie, aby jarmulku zatím raději nenosili - dokud nepřijdou lepší časy.

Výzva se však setkala spíše s odmítnutím. „V naší zemi je neúnosné, aby občané byli znepokojováni, napadáni a biti z důvodu své náboženské volby“ a aby z toho „vyvozovali závěr, že by se měli skrývat“, reagoval Hollande.

„Nedotýkejte se mé kipy,“ prohlásil šéf ústřední rady židů ve Francii Joël Mergui, který vyjádřil přání, aby „celá společnost reagovala a podpořila svobodu svědomí“. „Nesmíme ustupovat před ničím, budeme nadále nosit kipu,“ ujistil francouzský vrchní rabín Haim Korsia.

Útočník z Marseille policii řekl, že jednal ve jménu Alláha a radikální organizace Islámský stát (IS). Případ vyšetřuje pařížská prokuratura jako teroristický čin. Útok opět vnesl nejistotu do francouzské židovské komunity, která je se svými až 600 tisíci příslušníky třetí nejpočetnější na světě po Izraeli a Spojených státech. Francie je zároveň domovem největší muslimské populace v Evropě.

Teror a narůstající počet antisemitských útoků ze strany muslimských přistěhovalců vyhánějí z Francie stále víc židů. Loni se jich do Izraele přistěhovalo 7500 – víc než z kterékoliv jiné země.

Vydáno pod