Rusko brání Turecku v náletech na Islámský stát, naznačil turecký premiér

Aslan: Ankara se spíše bojí ruské odvety (zdroj: ČT24)

Turecký premiér Ahmet Davutoglu naznačil, že ruské letectvo záměrně klade překážky tureckým vzdušným silám v útocích na pozemní cíle radikálního Islámského státu (IS). Obvinil také režim syrského prezidenta Bašára Asada, že s IS otevřeně spolupracuje.

Mezi Ruskem a Tureckem panuje napětí od nedávného sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou na turecko-syrské hranici.

Jak uvedl na svém serveru turecký deník Daily Sabah, Davutoglu obvinil Asada, že pomáhá islamistům přesouvat bojovníky na sever země, aby bojovali s umírněnou opozicí. Vyjádřil se tak v Istanbulu v souvislosti s úterním teroristickým útokem v tomto největším tureckém městě, při němž přišlo o život deset německých turistů. Podle premiéra za útokem ze strany „teroristů IS“ stojí tajní aktéři. Turecké bezpečnostní síly se prý snaží odhalit, kdo používá IS jako svého „subdodavatele“.

„Některé cizí mocnosti maří turecké nálety na cíle IS,“ dodal také Davutoglu; podle Daily Sabah tím premiér naznačil, že ruské letectvo zřejmě chrání IS v syrském vzdušném prostoru. Jak v rozhovoru pro ČT uvedl odborník na bezpečnost Emil Aslan, Moskvě by se hypoteticky případné bránění náletům mohlo hodit, protože oslabení IS by vedlo k posílení opozičních skupin. Právě boj s těmito skupinami je pro Asadův režim momentálně prioritní. Přesto se Aslan domnívá, že Turecko po incidentu s ruským letadlem spíše nechce příliš riskovat v syrském vzdušném prostoru, aby se vyhnulo případné ruské odvetě.

Ahmed Davutoglu s manželkou na místě teroristických útoků v Istanbulu
Zdroj: Bulent Kilic/Reuters