Německý ministr se během výuky azylantů dostal do úzkých

V Bavorsku začaly kurzy pro azylanty o základních právech v Německu. V hodinách se mají seznámit například se svobodou vyjadřování, sekulárním uspořádáním společnosti a státu či s rovností mezi muži a ženami. První lekci vedl osobně bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback a ocitl se během ní ve svízelné situaci.

Ministr Bausback chtěl na začátek vědět, odkud jeho „studenti“ pocházejí. Většina z padesáti účastníků kurzu mu oznámila, že přišli ze Sýrie. Po vzájemném představení přišla řeč na hlavní náplň kurzu, tedy přednášku o úctě k právnímu státu i k jiným vírám, včetně židovské.

Materiály pro výuku azylantů
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Zádrhel nastal v okamžiku, kdy chtěl ministr slyšet jména některých německých politiků. Merkelová,“ zaznělo prakticky od všech ve třídě. S tím se ovšem Bausback nespokojil a žádal další jména. Po chvilce ticha zaznělo: „Hitler“.

Ministr nakonec ze situace vybruslil s grácií a svým posluchačům vysvětlil, že z nacismu si Německo vzalo ponaučení, píše Süddeutsche Zeitung.

Bausback také musel odpovídat na dotazy znepokojených uprchlíků ohledně silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem. Azylanti se obávali, že budou hromadně označeni za zločince. Ministr je ale ujistil, že nemusí mít obavy, protože německý právní systém nedovoluje paušalizovat.

Turecko umožní syrským migrantům v zemi legálně pracovat (zdroj: ČT24)

Kurzy pro uprchlíky chtějí spustit i v Dánsku

Dánská opozice navrhla, aby žadatelé o azyl dostávali lekce sexuální morálky a chování k ženám. Návrh socialistů má podporu také u krajní pravice, konzervativců a levicových liberálů.

„Když už lidé beztak v azylovém centru sedí, tak dává smysl, aby se jim dostalo úvodu do naší sexuální morálky,“ prohlásila mluvčí dánských sociálních demokratů Trine Bramsenová. „Úplně základní pravidla, která my známe, neboť jsme se tady narodili, ale která příchozí musí pochytit a osvojit si je,“ dodala.

Vyučování toho, jak se k ženám v Dánsku chovat, by podle navrhovatelů navíc mohlo úřady upozornit na ty lidi, kteří s takovými pravidly nesouhlasí.