Atentát v Istanbulu: Útočník se podle Ankary nedávno zaregistroval na imigračním úřadu

Turecká policie zatkla v souvislosti s atentátem v Istanbulu jednoho podezřelého. Zadržela také tři ruské občany, které Ankara podezřívá z napojení na Islámský stát (IS). Turecký ministr vnitra oznámil, že sebevražedný útočník se nedávno registroval u imigračních úřadů. Podle ARD jsou všechny oběti Němci. Nic ale nenaznačuje tomu, že by útok cílil přímo na německé turisty.

Podle ruských médií byli tři Rusové zadrženi během operace tureckých bezpečnostních služeb ve městě Antalya na pobřeží Středozemního moře, uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Podle agentury Dogan policisté provedli prohlídku objektu, kde podezřelí pobývali. Zabavili rovněž dokumenty a CD.

K raziím došlo také na šesti místech v provincii Izmir. Policie tam zadržela šest lidí, které podezírá z toho, že verbovali bojovníky pro IS. „Celkem bylo zadrženo 59 osob. Některé z nich prý byly připraveny k novým teroristickým útokům v Turecku,“ podotkl Karas. 

Turecké úřady útočníka znaly

Podle Ankary útočil v Istanbulu 28letý syrský občan, který se narodil v Saúdské Arábii. Turecké úřady ho znaly. Podle ministra vnitra Efkana Aly nedávno přicestoval do Turecka a byl registrován v databázi imigračních úředníků.

Podle tureckého deníku Hürriyet tajná služba MÍT bezpečnostní složky před možným teroristickým útokem varovala.

Úřady o tom informovala v polovině prosince a znovu 4. ledna. Rozvědka došla k závěru, že v zemi operují členové IS, kteří plánují sebevražedné útoky na „v Turecku žijící nemuslimy, cizince, na turistické oblasti a místa hojně navštěvovaná lidmi ze zahraničí, na velvyslanectví či konzuláty a zařízení NATO“, citoval list z dokumentu.

Lidé nosí k místu výbuchu v Istanbulu květiny
Zdroj: ČTK/AP/STR

Výbuch otřásl turisty hojně navštěvovanou čtvrtí Sultanahmet na evropské straně města. Podle ARD zemřelo deset Němců, dalších patnáct lidí utrpělo zranění. 

„Podle dosavadního vyšetřování nejsou žádné poznatky o tom, že by tento útok byl cíleně namířen na Němce,“ informoval ve středu německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Berlín se terorem nehodlá nechat zastrašit - bezpečnostní opatření v Německu se měnit nebudou.

Velvyslanec ČR: V Istanbulu je relativní klid

Řada zemí včetně České republiky po atentátu doporučila svým občanům vyhýbat se alespoň dočasně většímu shromáždění lidí včetně míst před památkami. „V oblasti místa výbuchu je situace relativně klidná, měly by být otevřené i památky. Nicméně je tam mnohem méně turistů, než by odpovídalo i této nízké sezoně,“ konstatoval velvyslanec ČR v Ankaře Pavel Kafka.

Útok v Istanbulu
Zdroj: ČTK/ZUMA/Depo Photos

Německá média volají po rozhodné vojenské akci

Němečtí komentátoři v reakci na atentát vyzývají Berlín, aby tvrdě udeřil na IS. „Rozhodné jednání, a to i vojenské povahy, je nutné, abychom zastavili vojenský postup terorismu. Stejně důležité však je nahradit existenční podmínky v rozpadlých a rozpadajících se státech stabilním pořádkem. A v dlouhodobém horizontu pomocí rostoucího blahobytu a mírumilovného společného života vytlačit z hlav lidí nenávist,“ poznamenal list Rheinische Post. 

Do Turecka zamíří ročně kolem pěti milionů Němců. Deník Tagesspiegel varuje před tím, aby se začali této zemi vyhýbat. To by totiž vedlo ke krachu tamních firem, zvýšení nezaměstnanosti a rozšíření pocitu beznaděje mezi obyvateli.  „To je živná půda pro nové násilí, pro zoufalé lidi, kteří hledají poslední útočiště v pseudostátním pořádku náboženského fanatismu, který nabízejí džihádisté,“ napsal list.

Islámský stát
Zdroj: REUTERS/Stringer/Files

IS v poslední době útočil v Turecku hned několikrát. Loni v říjnu si dva výbuchy v centru Ankary vyžádaly nejméně 97 mrtvých. Exploze nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty. 

Loni v červenci sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko v městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes sto osob zranil.