Maďarská kauza protiromských útoků skončila: Soud potvrdil doživotí

Nejvyšší soud v Budapešti potvrdil doživotní tresty trojici pachatelů série protiromských útoků z let 2008 až 2009. Tehdy při nich zemřelo šest lidí, včetně jednoho dítěte. Proti rozhodnutí už není možné podat odvolání.

Bezprecedentní případ protiromských útoků bratří Árpáda a Istvána Kissových a Zsolta Petőa je tak po osmi letech u konce. Maďarské soudy původně v této kauze odsoudily čtyři muže. Jeden z nich si odpykává 13 let vězení za to, že v posledních dvou případech útoků proti Romům sehrál roli řidiče. Tři hlavní obvinění, kterým soud první instance v srpnu 2013 vyměřil doživotí, se proti verdiktu odvolali.

Trojice si bude odpykávat doživotní tresty za to, že v období od července 2008 do srpna 2009 v devíti případech zaútočila na romská obydlí střelnými zbraněmi a zápalnými lahvemi, přičemž zabila šest lidí. Dalších pět lidí při útocích utrpělo vážná zranění. 

Podle maďarských kriminalistů útočníci během těchto atentátů vystřelili celkem 78krát, do oken romských obydlí vhodili dohromady jedenáct zápalných lahví, a ohrozili tak na životě 55 lidí.

Obhájci tří útočníků se během úterního přelíčení maďarského nejvyššího soudu snažili zpochybnit postup vyšetřovatelů při zajišťování některých svědeckých výpovědí a důkazů. Společnou snahou tří obžalovaných bylo dosáhnout zrušení prvoinstančního rozsudku a uspořádání nového procesu.

Přelíčení provázel obrovský zájem médií, nicméně obžalovaní důrazně protestovali proti tomu, aby byly jejich tváře snímány kamerami nebo fotoaparáty. První dvě řady v soudní síni zaplnilo několik tetovaných mladíků s vyholenými hlavami a nacionalistickými symboly na oblečení. Přítomen byl i jeden z vůdců krajně pravicové organizace 64 žup György Budaházy, jehož maďarské úřady v minulosti obviňovaly také z terorismu. Novinářům svou přítomnost vysvětlil tím, že přišel jen proto, že jej tento případ zajímal.