Venezuelská krize se prohlubuje: Soud hrozí blokováním parlamentu

Spor mezi venezuelským parlamentem a vládou má další pokračování. Tamní ústavní soud totiž prohlásil za neplatné veškeré kroky parlamentu, který ovládá opozice vůči socialistické vládě prezidenta Madura. V zemi je prezidentský systém, takže po parlamentních volbách se nemění vláda. Napětí mezi hlavou státu a poslanci se vyhrotilo po prosincových volbách do zákonodárného sboru.

Pro ústavní soud je rozhodující fakt, že v parlamentu nyní zasedají tři již dříve suspendovaní poslanci. Pokud se tato trojice svých mandátů nevzdá, jsou soudci podle svých slov připraveni zamítat veškerá rozhodnutí poslanců.

Funkce tří zmíněných a jednoho socialistického zákonodárce na konci prosince. Opozici tak připravil o dvoutřetinovou většinu v novém parlamentu. Minulou středu ale zvolení kandidáti opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) přísahu i přesto složili.

Představitelé opozice v čele s Henriquem Caprilesem
Zdroj: ČTK/AP

Starý venezuelský parlament ovládaný socialisty před svým rozpuštěním stihl schválit 13 nových ústavních soudců, kteří vzápětí rozhodli o neplatnosti volby čtyř poslanců.

Proč tolik povyku kvůli několika málo poslancům? Protivládní koalice stran, které usilují o sesazení prezidenta Madura, má totiž díky nim v parlamentu dvoutřetinovou většinu – 112 ze 167 křesel. Tu může využít právě k prosazení referenda o sesazení prezidenta před koncem jeho mandátu v roce 2019, k odvolání soudců ústavního soudu či přijetí amnestie pro politické vězně.

Prezident Nicolás Maduro
Zdroj: ČTK/AP

Prezident Maduro a jeho socialisté se od porážky v prosincových volbách snaží různými kroky udržet vliv na dění v zemi. Ve Venezuele je prezidentský systém, takže po parlamentních volbách se vláda nezmění. Maduro ovšem minulý týden jmenoval novou vládu, která si má poradit s ekonomickou krizí i s novým, „buržoazním parlamentem“.

Arbitrem politických sporů ve Venezuele bývají tradičně vojáci, jejichž moc za Cháveze a Madura vzrostla. Nespokojenost s poměry se však údajně rozšířila i mezi vojáky nižších hodností.

  • Venezuela se v posledních letech nachází v hluboké ekonomické krizi, v zemi je nedostatek všeho, včetně základních potravin. Roční inflace se odhaduje na 180 procent.
obrázek
Zdroj: ČT24