V Paříži vyvrcholila pieta za oběti teroru

V Paříži skončil týden pietních akcí za oběti loňských teroristických útoků. Politické špičky za přísných bezpečnostních opatření odhalily poslední z památníků. Francouzská policie dále zjišťuje totožnost muže, který na ni chtěl ve čtvrtek útočit. Podle úřadů žádal v Německu o azyl.

Náměstí republiky v Paříži se v uplynulém roce stalo symbolem smutku i neutuchající naděje v mír. Před rokem po atentátech na redakci satirického časopisu Charlie Hedbo a v židovském obchodě z něj odhodlaně vyrážel milionový dav – jako znamení jednoty a neústupnosti před násilím.

Tentokrát bylo během dopolední oficiální akce náměstí poloprázdné. Kdo chtěl blíž, musel ukázat tašku a nechat se prohledat. Kvůli přísným bezpečnostním opatřením mnoho lidí obřad vůbec nestihlo.

Pieta začala dřív, než bylo plánováno, a byla krátká. Kromě oficiálních představitelů státu se jí zúčastnili i pozůstalí a lidé, kteří atentáty přežili. Místo státnických proslovů byla pocta obětem vzdána položením věnce, minutou ticha a hudbou.

Ani ta se ale neobešla bez kontroverzí. Píseň o pochodu solidarity svěřila pařížská radnice francouzské rockové legendě Johnymu Hallydayovi. Volba zpěváka ale přátele zabitých karikaturistů pohoršila. Byl to totiž právě on, koho si týdeník vzal v minulosti několikrát na mušku.

Události: Pařížská pieta za oběti terorismu (zdroj: ČT24)

Jeden útočník, čtyři identity

Odhalení poslední desky za bezmála 150 obětí terorismu a vysazený památný dub týdenní vzpomínání oficiálně ukončily. Nebezpečí útoků však trvá dál. Připomněl je i čtvrteční pokus o útok na policejní stanici v Paříži. Policie muže na místě zastřelila. Jeho stopy vedou mimo jiné do Německa.

Útočník z Paříže bydlel v zařízení pro žadatele o azyl ve městě Recklinghausen nedaleko západoněmeckého Dortmundu. Německá policie při prohlídce bytu nenašla nic, co by svědčilo o přípravě útoků. V zemi žádal o azyl, registroval se ale pod čtyřmi různými identitami. Jako Syřan, Maročan, Tunisan a Gruzínec.

Opakovaně byl v hledáčku policie. Během dvouletého pobytu v Německu byl kvůli krádežím, drogám a napadení třikrát uvězněn. Vloni v září měl na zdi pokojů namalovat vlajky Islámského státu. V prosinci z ubytovny zmizel.

„Různé informace o sobě podal i v Lucembursku a ve Francii. S jistotou nevíme, jaké jsou jeho pravé personálie,“ uvedl Uwe Jacob, ředitel kriminální vyšetřovací služby Severního Porýní-Vestfálska. Přímé napojení útočníka na radikály policie prověřuje. V dopise, který se u něj našel, ale vysvětlil svůj čin jako pomstu za ofenzivu, kterou vede Francie se spojenci proti islamistům v Sýrii.