Fico chce kvůli násilnostem v Německu mimořádný summit EU

Fico žádá kvůli útokům mimořádný summit EU (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico chce kvůli útokům na ženy, ke kterým došlo během silvestrovské noci v německých městech, požádat o svolání mimořádného summitu Evropské unie. Představitelé EU by podle něj měli urychleně schválit vznik evropské pohraniční a pobřežní stráže. Předseda summitů Donald Tusk ale už vzkázal, že žádné mimořádné setkání špiček EU nemá v úmyslu svolávat.

„Události, které se dějí v Evropě, nás nutí je nejen zpracovávat, ale i příslušným způsobem reagovat,“ řekl Fico na tiskové konferenci. Vidí souvislost mezi migrační krizí a terorismem, jakož i mezi migrací a útoky na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších evropských městech.

„Nemohu než zopakovat, že ani na základě povinných kvót, ani na základě dobrovolného příspěvku nemůžeme dovolit, aby na Slovensko přišlo několik tisíc migrantů najednou. Není možné je přirozeně integrovat, což se ukázalo i v jiných zemích EU,“ řekl.

Základem řešení je zastavit příliv migrantů do EU.
Robert Fico

Buď nabídnou řešení vlády, nebo samozvanci, varuje Fico

Slovenský premiér zdůraznil, že podezřelými z útoků na ženy jsou hlavně migranti, což prý potvrzují i důvěryhodné zpravodajské informace. EU tak nemůže čekat, až do Evropy dorazí další miliony uprchlíků, a proto je nutné urychlit vytváření evropské pohraniční a pobřežní stráže.

„OSN letos čeká příchod až tří milionů migrantů. Neumím si představit, co by to udělalo s Evropou,“ poznamenal Fico a dodal, že na podzim, kdy v EU už mohou být další dva miliony migrantů, už může být na nějaké kroky pozdě. „Situace je vážná, dochází ke stále většímu napětí. Buď řešení nabídnou vlády, nebo samozvanci,“ varoval.

  • Německé policii se zatím přihlásilo přes 120 žen, které byly terčem útoku v okolí nádraží a katedrály v centru Kolína nad Rýnem. Dalších více než 50 trestních oznámení má policie v Hamburku, desítka žen se stala obětí podobného útoku ve Stuttgartu. Incidenty ve městech byly podobné – velké skupiny mladých mužů během oslav příchodu nového roku obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly. Dvě ženy ohlásily, že byly znásilněny.
  • Pro tvrdý postup vůči pachatelům a jejich případné vypovězení se vyslovila i kancléřka Angela Merkelová. V Kolíně nad Rýnem byl mezitím odvolán policejní prezident, který čelil kritice, že veřejnost informoval o incidentech pozdě a že zamlčoval původ podezřelých.

Fico opakovaně zdůraznil, že mezi podezřelými je řada žadatelů o azyl, což „dává právo hovořit o souvislosti mezi nezvládnutou migrační krizí a negativními jevy“. Na dotaz, zda by neměl v této otázce spolupracovat s opozicí i kvůli končícímu mandátu své vlády, Fico odpověděl záporně. Slovenská opozice i prezident Andrej Kiska podle něj krizi bagatelizují, „a tak se s nimi není o čem bavit“.

Opozice Fica obviňuje, že před březnovými parlamentními volbami zneužívá migrační krizi k získání politických bodů. V posledních dnech Fico absolvoval sérii tiskových konferencí, na nichž většinou hovořil o utečencích.

Z Česka zaznívá podpora

Svolání mimořádného evropského summitu je podle vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky připraveno podpořit i Česko. „Poslední události v německých městech ukazují, jak důležitý je bezpečnostní a integrační aspekt řešení migrační krize," uvedl následně v tiskovém prohlášení.

„Je nutno nadále trvat na rychlém posílení ochrany vnější hranice EU a také na tom, aby uprchlíci dodržovali zákony a pravidla v zemích, kde žádají o azyl," poznamenal. „Ti, kdo si neváží nabídnuté pomoci, pravidla porušují, či dokonce páchají trestné činy, by měli byt z EU automaticky vyhoštění."

Slovenský návrh má podporu i mezi českými lidovci. „Summit preferoval," konstatoval v Interview ČT24 místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. „Ukazuje se, že Německo své síly přecenilo a přerůstá mu to přes hlavu. Já bych prosil a očekávám, že to otevře některým politikům oči, včetně kancléřky Merklové," dodal s tím, že pomoc migrantů se musí pojit s jejich respektem vůči evropským pravidlům.